sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Politică » La Colegiul Naţional ”Lucian Blaga” Sebeş, PSD nu face politica educaţiei, ci politică de partid!

La Colegiul Naţional ”Lucian Blaga” Sebeş, PSD nu face politica educaţiei, ci politică de partid!

Publicat în 10.09.2014 la ora 11:30
   

dorin-nistorVedem cu toţii că în educaţie sunt probleme mari. Ne-au demonstrat-o şi ultimele rezultate ale examenelor naţionale din acest an.

Prin urmare, am vrea să creştem calitatea educaţiei copiilor noştri. Dar cum? Schimbând din funcţie pe oricine şi oricum, chiar şi pe acei directori de unităţi de învăţământ care au rezultate bune? Se pare că PSD aşa a înţeles să procedeze. Sau mai degrabă, pesediştii sebeşeni cu sprijinul celui mai contestat şef de inspectorat şcolar judeţean pe care l-a avut vreodată judeţul Alba, pesedistul Dorin Sandea, au găsit un moment prielnic, după capul lor, ca să politizeze şi mai mult orice instituţie publică.
În ultimele zile am fost foarte des întrebat de cetăţenii din Sebeş care sunt motivele schimbării din funcţie a domnului profesor Nicolae Moga, care a fost director al Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş începând cu 2008 şi până în august 2014. Curiozitatea, mirarea de fapt, este cu atât mai mare cu cât în aceşti 6 ani s-a putut vedea evoluţia în bine a acestei unităţi de învăţământ, atât din punct de vedere al investiţiilor făcute, cât şi al rezultatelor obţinute de absolvenţi. Şi atunci, de ce să schimbi un manager care şi-a dovedit eficienţa şi competenţa? Deşi nu vor să-l recunoască cei din PSD, motivul real al schimbării este că domnul profesor Nicolae Moga nu este membru al PSD. De fapt, domnul profesor Nicolae Moga nu este membru al niciunui partid politic, el alegând să facă doar politica educaţiei. Fiind doar un profesor şi un manager competent, domnul Moga nu se califică în criteriile PSD de conducere a unităţilor de învăţământ. Domnului Moga îi lipseşte cel mai important atu – carnetul de membru al PSD. Prin urmare, nu a primit avizul de la reprezentanţii PSD Sebeş, respectiv de la preşedintele PSD Sebeş – Romi Dragosin şi de la primarul PSD-ist Dăncilă. Vechea tactică a PSD-lui moştenită de la PCR se păstrează: „Cine nu e cu noi, e împotriva noastră”, asta însemnând că „dacă vrei să ai funcţie de conducere trebuie să fii membru de partid la PSD”. E clar că dl. Dragosin Petru Romi ştie metehnele comuniştilor, că doar a fost reprezentant de frunte şi în PCR.
Pe „surse” am aflat ce i se reproşează domnului Moga şi care ar fi astfel motivele schimbării sale. lSancţionarea prin scăderea notei la purtare a 4 eleve. Măsură considerată prea dură şi imputată astfel de inspectorul şcolar general Dorin Sandea. De reţinut este că măsura scăderii notei la purtare se aplică de consiliul profesoral şi nu de către director. Deci nu stă în picioare un astfel de motiv. lI se mai impută domnului profesor Moga că nu a gestionat bine cazul unei doamne profesoare căreia nu îi convenea modul în care se desfăşoară activitatea în colegiu şi care se pare că se afla într-o situaţie aparte. Problemele legate de acest subiect, de asemenea, au fost dezbătute în consiliul profesoral. În plus, să nu uităm că în calitate de director, domnul profesor Moga Nicolae trebuie să gestioneze activitatea în interes general şi nu în interesul unei singure persoane. lISJ arată existenţa unei nemulţumiri privind cazurile elevilor care nu au promovat examenul de admitere în una din clasele a V-a ale Colegiului Naţional ”Lucian Blaga” Sebeş, dar şi aici e evident că existenţa unui număr limitat de clase nu permite să fie admişi elevi decât în limita acestui număr de locuri. Un director de şcoală, liceu, colegiu nu poate cu de la el putere să mărească numărul de clase sau de elevi în clasă. Că doar nu cred că s-a dispus o selecţie pe criterii politice şi la elevi! Sau da?
În concluzie, dacă acestea sunt motivele schimbării, ele nu au consistenţă şi nu fac decât să confirme convingerea că PSD ia măsuri doar cu iz politic, fără a avea în vedere performanţa. Interesul părinţilor pentru copiii lor de a studia la această unitate de învăţământ precum şi rezultatele obţinute de aceştia dovedesc clar buna manageriere a Colegiului Naţional ”Lucian Blaga” Sebeş de către prof. Nicolae Moga. Prin activitatea sa a reuşit să păstreze şi să sprijine corpul profesoral, care astfel a putut să îşi desfăşoare activitatea într-un cadru adecvat şi în condiţii optime.
Pentru a nu mai fi suspiciuni, solicit o clarificare publică din partea inspectorului şcolar general Dorin Sandea, prin care să explice măsura înlocuirii domnului prof. Nicolae Moga şi motivele acestei schimbări, însoţite de argumente concrete. Dacă este doar o măsură politică ar fi bine să se revină asupra ei deoarece ea are efect asupra acestei unităţi de învăţământ, unde învaţă peste 1000 de elevi şi unde muncesc 70 de profesori calificaţi.

Dorin Nistor,
consilier local PDL al municipiului Sebeş

Facebook 

Comentarii

Un Comentariu la La Colegiul Naţional ”Lucian Blaga” Sebeş, PSD nu face politica educaţiei, ci politică de partid!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.