sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Kronospan: „Există o campanie de manipulare prin care cetățenii din Sebeș sunt dezinformați”

Kronospan: „Există o campanie de manipulare prin care cetățenii din Sebeș sunt dezinformați”

Publicat în 29.01.2015 la ora 17:11

kronospan-sebes-vedere-aerianaCompania Kronospan este obligată să aducă la cunoștința cetăţenilor din Sebeş modul în care anumite persoane şi organizaţii, asa zis interesate de protecţia mediului şi de binele comunităţii din Sebeş, continuă în mod susţinut să mintă opinia publică.

Studiul de sănătate realizat de Kronochem Sebes SRL

Declaraţiile numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan – persoană care nu locuieşte şi nu a locuit niciodată în Sebeş şi ale cărui obiective, susţinute de declaraţia de presă a ONG-ului PrimaNatura din data de 26.01.2015, sunt clar îndreptate economic împotriva Kronospan, neavând nimic de a face cu protecţia populaţiei şi a mediului, fiind doar minciuni sfruntate pe care le vom demonta mai jos.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi http://www.insp.gov.ro/).

Ataşat vă rugăm să găsiţi pagina de semnături a studiului în discuţie.

Facem precizarea că acest studiu împreună cu concluziile sale pot fi consultate la sediul companiei.

Principala critică adusă acestui studiu de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv se susţine efectuarea studiului de către o societate privată.

După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, ataşată prezentei declaraţii, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integranta din Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Aşadar, având în vedere argumentele prezentate mai sus, rezultă fără echivoc

 • că studiul de impact asupra sănătăţii, care a fost depus în cadrul procedurilor de autorizare a noii fabrici de formaldehidă care va fi operată de Kronochem Sebes SRL, a fost întocmit în condiţii perfect legale iar concluziile sale sunt valide și
 • că toate susţinerile promovate atât în cadrul întâlnirii din data de 22.01.2015 de la sediul Primăriei Sebeş, cât şi cele din Declaraţia de presă emisă de ONG-ul PrimaNatura în data de 26.01.2014 sunt minciuni sfruntate ale numitului Iulius Ovidiu Făgărăşan şi nu servesc scopului declarat de protecţie a mediului ci numai celui de dezinformare.

Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronospan Sebes SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite.

Subliniem că în toată această perioadă acuzele care ne-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi. Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe. Dorim să prezentăm mai jos una dintre numeroasele acţiuni de manipulare – desigur mai există şi altele asupra cărora ne rezervăm dreptul de a le prezenta opiniei publice interesate în zilele următoare (însoţite de documente şi fotografii doveditoare) şi de a le folosi în faţa instanţelor de judecată pentru a ne apăra interesele.

Chemăm săptămâna viitoare, luni, 02.02.2015, la ora 10:00, pe numiţii Iulius Ovidiu Făgărăşan şi Anişoara Ştefan în faţa Prefectului de Alba şi a presei locale să îşi prezinte dovezile în susţinerea acuzaţiilor formulate privind studiul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Kronospan, în susţinerea respectării legii şi moralităţii, va prezenta studiul în original.

Comunicat de presă Kronospan Sebeș

Facebook 

Comentarii

2 Comentarii la Kronospan: „Există o campanie de manipulare prin care cetățenii din Sebeș sunt dezinformați”

 1. NICOLETA Răspunde

  30.01.2015 la 13:18

  Cetatenii din Sebes nu sunt dezinformati, Cetatenii din Sebes simt zilnic cum aerul din Sebes este tot mai poluat din cauza societatii Kronospan. Din punctul de vederea al companiei Kronospan ar trebui sa plecam toti cei din Sebes si sa ramana Kronospanul sau sa suportam poluarea si sa murim cu toti. Nu este nici o problema pentru austrieci ca murim. Oricum suntem populatie de mana a treia nu?

 2. cristi Răspunde

  30.01.2015 la 16:54

  Acest comunicat de presa al Kronospan este o JIGNIRE IMENSA la adresa tuturor celor care am iesit 3 duminici la rand si am protestat impotriva poluarii!
  Din punctul lor de vedere, daca vine cineva si-ti arata mizeria de la tine din casa si te ajuta (cu sfaturi si actiuni concrete) sa faci curat, inseamna ca acela te manipuleaza??
  TOT RESPECTUL pentru cei din Reghin, Alba sau Campeni, care din SOLIDARITATE s-au alaturat sebesenilor in lupta pentru un aer curat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.