sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Joi, 6 aprilie 2017: Concert de pricesne la Biserica Mare „Învierea Domnului” din Sebeş

Joi, 6 aprilie 2017: Concert de pricesne la Biserica Mare „Învierea Domnului” din Sebeş

Publicat în 03.04.2017 la ora 22:17
   

Biserica Mare „Învierea Domnului” din Sebeș va găzdui joi, 6 aprilie 2017, începând cu ora 18.00, concertul extraordinar de pricesne „Laudă, suflete al meu, pe Domnul”.

Organizatori sunt Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş iar concertul va avea loc la Biserica Mare „Învierea Domnului”. Intrarea este liberă.

Frumoasele pricesne vor fi interpretate de Veta Biriş şi Marius Ciprian Pop. Printre invitaţi se află şi Corul „Evanghelismos”, al Protopopiatului Ortodox Sebeş, avându-l ca dirijor pe Şuşman Ioan Dragoş.

•••

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.