sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Între 30 mai și 2 iunie la Sebeș vor avea loc “Zilele Muzicale” Carl Filtsch

Între 30 mai și 2 iunie la Sebeș vor avea loc “Zilele Muzicale” Carl Filtsch

Publicat în 28.05.2013 la ora 20:29

În perioada 30 mai – 2 iunie 2013,  la Sebeş va avea loc cea de-a V-a ediţie a „Zilelor muzicale” Carl Filtsch. Evenimentul va debuta cu un moment comemorativ la mormântul familiei Filtsch, la Cimitirul Evanghelic Sebeş, joi, 30 mai 2013, ora 18.00. Următoarele 3 zile sunt dedicate exclusiv muzicii.

karl-filtsch-sebesRecitaluri de pian, vioară, flaut, clavecin, muzică veche şi un concert simfonic vor răsuna în aceste zile în Biserica Evanghelică din  Sebeş. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „L. Blaga” Sebeș în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Sebeş, Asociația „Transilvania-Bavaria” München și Asociația „Carl Filtsch” Sebeş.

Carl Filtsch (28 mai 1930, Sebeş – †11 mai 1845, Veneţia) a fost una din cele mai importante personalităţi musicale ale secolului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiindu-i chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeş. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la „Wiener Musikverein”.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. Chiar şi Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înţeles aşa ca el”.

S-a întors la Veneţia. Acolo a fost răpus de o boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia.

Filtsch, care a început să improvizeze la pian încă de tânăr, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, din care unele au fost publicate prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil.

Compoziţii: Choral 1839 Romanze ohne Worte 1840, Barcarolle, Mazurka, Impromptu in Ges – Dur 1843, Impromptu inb – Moll 1843, Introduction und Variationen Op.2, Lebewşhl von Venedig (Adieu).

Vă prezentăm mai jos programul “Zilelor Muzicii”  Carl Filtsch:

Joi, 30 mai 2013

Ora 18.00, Cimitirul Evanghelic – Moment comemorativ la mormântul familiei Filtsch

Vineri, 31 mai

Ora 18.00, Biserica Evanghelică Sebeş. – Recital de pian Alexandru Negriuc, Cluj-Napoca

Program:

F. Chopin: Impromptu no.1 în A flat major Op. 29; Impromptu no. 2 în F # major, Op. 36; Impromptu no. 3 în G flat major, Op. 51; Nocturne Op. 15 no. 1 în F major; Nocturne în C # minor (Op. Posth.); Waltz Op. 34 no. 2 în A minor; Waltz Op. 64 no. 2 în C # minor

Carl Filtsch: Mazurka; Impromptu în G flat major; Adieu

F. Chopin: Polonaise Op. 53 în A flat major “Heroic”.

Sâmbătă, 1 iunie

Ora 18.00, Biserica Evanghelică Sebeş –  Recital de muzică veche

Deak Zsofia – vioară

Elisabeta Harasemiuc – flaut

Johanna Halmen – clavecin

Program:

Solo:  Georg Philipp Telemann (1681-1767), Sonată pentru vioară solo

Jean-Henri D´Anglebert (1629-1692) din Suita în re minor pentru clavecin solo: Prelude, Allemande, Courante, Double de Courante, Sarabande
Johann Sebastian Bach (1685-1750) – din Partita nr. 2 în re minor, BWV 1004: Sarabanda şi Giga, la flaut solo
Johann H. Schmelzer (1623-1680) – Sonata Quarta pentru vioară şi B.C.

Jean-Marie Leclair (1697-1764)  Première récréation de musique, Op.6 şi Sonata VII, în la minor, pentru vioară şi B.C.

Duminică, 2 iunie

Ora 18.00, Biserica Evanghelică Sebeş – Concert simfonic al Filarmonicii de Stat din Sibiu

Program:

1.L. Boccherini – Menuet

2.J.S. Bach – Concert pentru oboi şi orchestră în re minor

3.J.S. Bach – Arie din Suita a III-a

4.J. Quantz – Concert pentru flaut şi orchestră în sol major

5.E. Grieg – Suita Peer Gynt – selecţiuni

Solişti:

Lucia Dobri – oboi

Lidia Marina – flaut

Dirijor: Viorel Mailat

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.