sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » În atenţia cetăţenilor municipiului Sebeş şi ai localităţilor aparţinătoare: Lancrăm, Petreşti, Răhău

În atenţia cetăţenilor municipiului Sebeş şi ai localităţilor aparţinătoare: Lancrăm, Petreşti, Răhău

Publicat în 14.03.2016 la ora 11:00

incendiu-vegetatie-uscata-mar-2016Sezonul de primăvară, caracterizat printr-un proces de încălzire a vremii, poate favoriza creşterea numărului de incendii, fiind binecunoscut faptul că, în această perioadă, foarte mulţi cetăţeni utilizează focul deschis în activităţi de recreere la „iarbă verde” ori la lucrările de igienizare din gospodăriile proprii, pe terenuri virane, păşuni etc. pentru distrugerea resturilor furajere şi menajere, respectiv a vegetaţiei uscate.

Dacă aceste operaţiuni nu se fac cu atenţie şi sub o permanentă supraveghere, pot izbucni incendii ce se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. Având în vedere prevederile art. 97 din Ordinul MIRA nr. 163/ 28.02.2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi prevederile Legii 307/ 2006, privind apărarea împotriva incendiilor pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, readucem în atenţia cetăţenilor câteva reguli şi măsuri care, respectate şi aplicate, fără să necesite costuri, conduc la înlăturarea principalelor cauze de incendiu şi la diminuarea considerabilă a pagubelor: 1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. 2. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi. 3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. 4. Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii. Prepararea hranei (grătarele) prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei sau pe câmp, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se va face numai în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi – aducerea în zona în care se face focul a mijloacelor de stingere: mături, sape, lopeţi, bidoane cu apă etc.- supravegherea în permanenţă a focului de către persoane responsabile şi stingerea obligatorie a jarului, la încetarea activităţii, astfel încât să nu existe nici un pericol de reaprindere a focului. Conform Legii 307/ 2006, art. 6 şi 7, orice persoană care observă un incendiu are obligaţia să anunţe prin orice mijloc serviciile de urgenţă, primarul sau poliţia şi să ia măsuri după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea incendiului. Amenda contravenţională conform HGR nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, art. 1, pct.3, litera i, r, s, este de la 1000 lei la 2500 lei. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sebeş vă informează că pentru a semnala un incendiu va trebui să sunaţi la nr. tel. 112, 0258731212 sau 0751154942.

În atenţia cetăţenilor municipiului Sebeş şi ai localităţilor aparţinătoare: Lancrăm, Petreşti, Răhău
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.