sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Ia promovată la Petrești, ca simbol al portului popular tradițional românesc

Ia promovată la Petrești, ca simbol al portului popular tradițional românesc

Publicat în 25.06.2017 la ora 23:26

Ieri, 24 iunie 2017, a avut loc, la Petreşti, „Sărbătoarea Iei”. Evenimentul, aflat la prima sa ediţie, a fost organizat de Asociația „Temerarii Transalpina” Petrești, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Parohiile  Ortodoxe I și II Petrești, Parohia Evanghelică Petrești, Școala Gimnazială Petrești și Asociația Fanfara Petrești.

Scopul acestui eveniment este de a promova ia, ca simbol al portului popular românesc, în strânsă legătură cu tradiţiile legate de sărbătoarea Sânzienelor și a Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezatorul. Comunitatea locală a îmbrăcat un aer de sărbătoare, iar portul popular a fost în centrul atenţiei. După slujba de la biserică, a avut loc o paradă a portului popular, însoțită de Fanfara din Petrești. Au fost înmânate diplome pentru cei mai reprezentativi promotori locali, ai folclorului românesc: domnului învățător Fulea Ioan care este și pictor iconar, doamnei Ana Grecea – meșter popular, creator costume tradiționale, doamnei Gabriela Honceru – pictor iconar, doamnei Felicia Colda – bibliotecar, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Ansamblului Folcloric „Stejarul” Sebeșel comuna Săsciori,  Ansamblului Folcloric „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” Căpâlna, comuna Săsciori, interpreților de muzică populară Mihai Cetean, Alina Maer, Georgiana Petrescu,  precum și Școlii Gimaziale Petrești.

Deși vremea a fost foare caldă, la eveniment au asistat circa 350 de persoane, care s-au bucurat de spectacolul de muzică și dansuri populare oferit de soliștii și ansamblurile artistice locale.

În cursul zilei de astăzi, va fi organizat un picnic în natură, împreună cu tinerii și copiii din Petrești, care își vor decora bicicletele cu flori de sânziene, îmbrăcați în ii tradiționale.

Facebook 

Ia promovată la Petrești, ca simbol al portului popular tradițional românesc
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.