sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Graficieni din 10 țări au participat la Tabăra Internațională de Grafică, de la Sebeș

Graficieni din 10 țări au participat la Tabăra Internațională de Grafică, de la Sebeș

Publicat în 13.05.2017 la ora 20:19
   

Municipiul Sebeş a găzduit între 1 și 11 mai 2017, Tabăra Internaţională de Grafică. Organizatorii evenimentului au fost Primăria Municipiului Sebeş, Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Fundaţia „Inter-Art” Aiud, şi Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.

Expoziţia şi festivitatea de închidere a evenimentului au avut loc miercuri, 10 mai 2017, la ora 18.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în prezenţa reprezentanţilor municipalităţii Sebeş.

„Am primit cu bucurie această tabără de grafică, mai ales că este una dintre puţinele manifestări din România. Artiştii plastici veniţi de peste hotare au apreciat aspectele unice şi pitoreşti ale oraşului nostru şi ne-au transmis aceste gânduri. Sebeşul este frumos, cald, primitor, iar aceste coordonate au fost transpuse în limbajul universal al artei. Faptul că tabăra de grafică s-a desfăşurat în paralel cu Festivalul „Lucian Blaga” este încă un motiv de satisfacţie. Poate că puţină lume ştie, însă conducătorul taberei, pictorul Ştefan Balog, a realizat, în ediţie limitată, 31 de portrete ale poetului şi filozofului nostru Lucian Blaga, utilizând tehnica aquaforte. Lucrarea cu numărul 1 se află de acum la casa memorială din Lancrăm, restul au fost dăruite oficialităţilor prezente la festival, precum şi premianţilor de la concursul de creaţie al festivalului. Am fost invitat să vizitez tabăra de creaţie şi am observat cu interes tehnicile de lucru ale graficienilor. La final, am avut bucuria unei expoziţii, care spune poveştile Sebeşului. Vom păstra toate lucrările primite şi le vom expune în clădirea primăriei, atunci când aceasta va fi reamenajată. Le transmit mulţumiri şi felicitări tuturor artiştilor participanţi, precum şi partenerilor noştri din Aiud, alături de care am creionat un eveniment care sperăm să se repete şi în viitor.” (Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeş)

Participanţi:
Anna Trojanowska, Polonia
Damó István, Ungaria
Milos Djordjevic, Serbia
Dimitar Velichkov, Bulgaria
Catherine Chrétien, Franţa
Estela Răileanu, Republica Moldova
Géza Németh, Slovacia
Kareem Helmy, Egipt
Sasha Pevse, Ucraina
Andrei Bakó, România
Aurel Sârbu, România
Dori Susan, România
Elena Cristea, România
Eugen Măcinic, România
Stefan Balog, România
Conducător tabără: Stefan Balog

„Tabăra Internaţională de Grafică de la Sebeş reprezintă un eveniment singular în judeţ şi este printre puţinele din ţară dedicate acestui segment artistic. Din punctul meu de vedere, această tabără a valorificat la un nivel profesionist abordările tehnicilor de grafică şi gravură, de la desen în tuş, până la linogravură şi aquaforte. Prin preţioasa participare a 15 graficieni din 10 ţări, acest proiect a ilustrat cum se cuvine tema propusă: Sebeşul văzut cu ochi de artist”. (Ştefan Balog, conducătorul taberei, preşedintele Fundaţiei Inter-Art)

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.