sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Focar de trichineloză descoperit în localitatea Căpâlna

Focar de trichineloză descoperit în localitatea Căpâlna

Publicat în 15.01.2014 la ora 19:41

trichinelozaUn focar de trichineloză a fost depistat astăzi în localitatea Căpâlna din judeţul Alba, unde s-au îmbolnăvit 10 persoane, după ce au consumat carne infestată de porc. Conform informaţilor oferite de directorul DSP Alba în urma examinărilor serologice 10 din 15 consumatori au fost depistaţi pozitiv. Situaţia este destul de gravă în Aiud unde la începutul acestei săptămâni au fost examinaţi trei consumatori, depistaţi pozitiv.

Amintim faptul că în cursul săptămânii trecute 42 de persoane din Judeţul Alba s-au îmbolnăvit de trichineloză. În urma examinărilor de la începutul acestei săptămâni, numărul celor îmbolnăvirilor a ajuns la 55. Ancheta este în curs de desfăşurare, iar numărul poate fi în creştere.

Majoritatea bolnavilor au prezentat la internare dureri musculare, greţuri, cefalee, doar un pacient a prezentat edeme palpebrale şi unul manifestări neurologice, care s-au remis pe parcursul internării. Nu s-au constatat complicaţii cardiace.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnaț uscat sau afumat, șunca.

3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .

4. Tăierea clandestină a animalelor

In vederea prevenirii îmbolnăvirii DSP Alba recomandă populaţiei:

– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare si sa respecte recomandările acestora,

– sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,

– sa renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Atenționăm populația ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate sa se prezinte la medic.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.