sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » După ce luni, doar 5 aleşi locali au avut timp de problemele urbei, investiţiile au redevenit o prioritate pentru consilierii municipiului Sebeş!

După ce luni, doar 5 aleşi locali au avut timp de problemele urbei, investiţiile au redevenit o prioritate pentru consilierii municipiului Sebeş!

Publicat în 25.11.2013 la ora 10:00

consilieri-locali-Sebes-CL-2013S-au bucurat degeaba locuitorii municipiului Sebeş când au aflat că marele concern suedez Zewa va veni în oraşul lor. De ce? Pentru că cei pe care i-au votat pentru a-i reprezenta în Consiliul Local nu îi înţeleg prea bine sau poate doar dau o astfel de impresie.

Spunem că nu există o legătură între reprezentanţii comunităţii şi locuitorii municipiului pentru că, la ultima şedinţă a Consiliului Local Sebeş, care a avut loc luni, 18 noiembrie, din cei 18 aleşi locali contactaţi telefonic de reprezentanţii Primăriei Sebeş au confirmat că vor fi prezenţi la această şedinţă 12 consilieri, iar luni au ajuns la întâlnire doar 5 dintre aceştia. Deşi pentru comunitate este importantă demararea investiţiei suedeze, iată că aleşii locali au o altă părere şi tratează cu indiferenţă investiţiile din municipiu, adică au alte priorităţi, iar cetăţenii pot să mai aştepte… Pe ordinea de zi a şedinţei erau 11 proiecte de hotărâre şi potrivit edilului Alexandru Dăncilă: “Cu ce este de vină primarul că unii aleşi locali au confirmat că vin la şedinţă şi nu s-au prezentat? Şedinţa s-a amânat de săptămâna trecută pentru luni, erau probleme importante pe ordinea de zi, dar nu am reuşit să le discutăm pentru că şedinţa nu s-a ţinut din lipsa cvorumului”. În sala de şedinţă s-au aflat şi reprezentanţii Pehart Tec, care au dorit să prezinte noua investiţie a Zewa, au intenţionat să vină chiar şi cei de la concernul suedez, dar bine că n-au fost acolo pentru că şi-ar fi luat adio de la Sebeş şi ar fi plecat la Dej, unde sunt primiţi cu braţele deschise. Reamintim că Pehart Tec vrea să achiziţioneze o suprafaţă de 3,5 hectare de teren din vecinătatea fabricii, pentru compania Zewa, care vrea să deruleze o investiţie de 150 de milioane de euro, prin care va aduce municipiului aproape 300 de locuri de muncă. La şedinţă au fost prezenţi Ioan Munteanu (PSD), Ioan Rodean, Gligor Stancu şi Radu Cristian (PNL) şi Radu Şerbănescu (PDL).
Cei de la Pehart Tec au intenţionat să discute cu aleşii locali ai Sebeşului despre prevederea din caietul de sarcini pentru vânzarea prin licitaţie publică a terenului de 3,5 ha, care cere respectarea legislaţiei de urbanism şi a Planului Urbanistic Zonal, potrivit căruia în zonă se pot realiza construcţii civile şi industriale. Şi cum Zewa vrea să construiască în vecinătatea Pehart Tec un obiectiv industrial, reprezentanţii fabricii au dorit să le explice acest lucru aleşilor locali, pentru că în condiţiile date concernul suedez nu poate să ia parte la licitaţie. Dacă Zewa renunţă şi pleacă la Dej, e posibil, aşa cum spunea patronul Pehart Tec, să pierdem şi fabrica din Petreşti. Şi atunci, cu ce ne-am ales? Sebeşul renunţă la investitori, primăria nu mai încasează contravaloarea terenului, vreo 700.000 de euro, pierdem câteva sute de locuri de muncă, dar şi taxele şi impozitele plătite de Pehart Tec în prezent. Îşi permite Sebeşul “luxul” ăsta? Noi spunem că nu. Iată ce spun câţiva dintre consilierii locali ai Sebeşului despre ultima şedinţă a aleşilor locali:
lConsilierul local liberal Radu Cristian consideră că „tentativa de şedinţă a Consiliului Local Sebeş de luni nu a făcut decât să umple de ruşine şi ridicol legislativul local. Aleşii din Sebeş, trimişi în consiliu de votul cetăţenilor, par să fi uitat că participarea la şedinţe şi luarea unor decizii în beneficiul cetăţenilor este o obligaţie pe care şi-au asumat-o în momentul în care au candidat la o funcţie publică. Ca să nu mai vorbim de faptul că ieri (n.r. luni) investitorii au fost ţinuţi la uşa administraţiei locale, pentru că nu au avut cui să îşi expună intenţiile de a investi pe mai departe în Sebeş. Ca urmare a acestei atitudini le cer aleşilor locali care au treburi mai importante decât şedinţele de consiliu să îşi dea demisia, iar în locul lor să ajungă în CL Sebeş alte persoane, interesate de bunul mers al oraşului.” Acesta a explicat că investitorii de la Pehart TEC veniseră să explice Consiliului Local Sebeş de ce nu pot participa la licitaţia pentru vânzarea terenului de 3,5 ha. Tot luni trebuia să se discute şi să se voteze un Plan Urbanistic Zonal pentru o suprafaţă de 7,2 ha teren deţinut de Star Transmission. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi era şi un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local, prin care Spitalul Sebeş urma să primească 40.000 de lei pentru un proiect necesar extinderii secţiei de boli infecţioase, unde ar trebui să fie mutată şi cea de pediatrie, ce funcţionează într-un imobil care trebuie retrocedat foştilor proprietari.
„Proiecte deosebit de importante pentru oraş, care nu se pot aproba de mai bine de două săptămâni din cauza unor consilieri locali care nu au timp să participe la şedinţe. Dacă nu au timp nu e nicio problemă. Să îşi dea demisia. Să plece acasă şi să vină alţii care au timp de rezolvarea problemelor oraşului!”, propune liberalul.
lDorin Nistor (PDL): “Sunt plecat de duminică în delegaţie la Bucureşti, la Ministerul de Finanţe şi mă întorc azi (n.r. ieri). În legătură cu şedinţa extraordinară de luni, am fost anunţat marţi că şedinţa e vineri, apoi m-au anunţat că nu se mai ţine vineri, iar vineri mi-au spus că e luni şedinţa. Eu am şi alte activităţi de care mă ocup. Propun ca aparatul de specialitate al primăriei să-şi optimizeze propunerile de proiecte de hotărâre şi şedinţe de CL, în general cele ordinare, şi să nu facă aproape în fiecare săptămână câte o şedinţă”.
lParaschiva Nistor (PSD): “Am avut şi eu o problemă de sănătate, de aceea nu am venit, sunt în concediu medical. De ce nu-i întrebaţi pe cei care nu vin de obicei la nicio şedinţă a Consiliului Local?”.
lRadu Roncea (PP-DD): “Eu sunt la Bucureşti, pe şantier, am o firmă cu care lucrez la Bucureşti. Am nişte lucrări şi trebuie să le supervizez. Am ştiut că e şedinţa de consiliu local, ar fi vrut să facă o şedinţă de îndată vineri şi am fost anunţat cu o jumătate de oră înainte. Cea de îndată se face în situaţii de urgenţă, nu pentru un anumit investitor… Investiţia Zewa e o situaţie de urgenţă, există o comisie de licitaţie căreia trebuie să i se prezinte documentele, nu consiliului local. Noi am votat o comisie care nu vrea să-şi asume responsabilitatea, de aceea vor şedinţă. Săptămâna trecută am promis că vin la şedinţa de luni, dar nu ştiam despre ce e vorba în şedinţă”.

• 14 consilieri locali ai Sebeşului şi-au dat votul pentru modificarea PUZ, solicitată de Star Transmission

Ieri, de la ora 15.00, a avut loc o nouă şedinţă a aleşilor locali din Sebeş, iar de această dată din cei 19 consilieri, 14 au luat parte la întâlnire (au lipsit Ileana Bogdan, Ioan Rodean, Vasile Spătariu şi Radu Roncea), ceea ce i-a făcut chiar şi pe oaspeţii de la Star Transmission să fie uimiţi de aglomeraţia din sala de şedinţe. La începutul reuniunii, ing. dipl. Andreas Beutler a prezentat proiectul noii investiţii din zona industrială a Sebeşului. Startul producţiei se va da în anul 2016, apoi se fac teste, iar unitatea va produce la capacitate abia peste 4 ani. Potrivit proiectului, în aprilie 2014 va începe construirea unităţii de producţie a Star Transmission, care va aduce Sebeşului aproape 1.000 de locuri de muncă. 90 la sută din lucrările derulate în unitatea de producţie sunt operaţiuni de asamblare a cutiilor de viteză, iar 10 la sută reprezintă producţia secţiei din Sebeş. Printre cele 5 puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de ieri a fost un proiect de hotărâre privind modificarea PUZ în zona industrială a Sebeşului. În vechiul plan, terenul în suprafaţă de 7,2 ha, care aparţine Star Transmission, era destinat agriculturii, iar ieri aleşii Sebeşului au votat în unanimitate ca aici să poată fi realizate construcţii industriale. Primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, a declarat că, respectând legea, administraţia locală este mereu aproape de investitori şi le va da o mână de ajutor ori de câte ori au nevoie. Prin urmare, iată că atunci când vor, aleşii municipiului pot să se întrunească şi să susţină investiţiile din Sebeş. Dar din păcate, în ultima perioadă, nu se prea întâmplă astfel de “evenimente”…

Facebook 

După ce luni, doar 5 aleşi locali au avut timp de problemele urbei, investiţiile au redevenit o prioritate pentru consilierii municipiului Sebeş!
5 (100%) 6 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.