sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Duminică, la Căminul Cultural din Vinţu de Jos va avea loc vernisajul expoziției “Culoare şi destin” a pictorului Gheorghe Suciu

Duminică, la Căminul Cultural din Vinţu de Jos va avea loc vernisajul expoziției “Culoare şi destin” a pictorului Gheorghe Suciu

Publicat în 04.04.2014 la ora 11:29

expozitie-suciu-vintu-de-josDuminică, 6 aprilie, cu începere de la ora 13.00, la Căminul Cultural din Vinţu de Jos are loc expoziţia “Culoare şi destin”, semnată de pictorul Gheorghe Suciu. Vor putea fi admirate peste 30 de lucrări ale artistului, lucrări inspirate din frumuseţea şi specificul localităţii natale, Vinţu de Jos, pe care le-a realizat cu un har deosebit. Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de un program artistic susţinut de către elevii Şcolii cu clasele I-VIII “Iuliu Maniu” din localitate .    

În cadrul evenimentului sunt invitaţi să participe, pe lângă toţi ce care iubesc arta şi cultura, Gabriela Mircea, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Felicia Colda, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Alina State, preşedinte al Filialei UAP Deva, prof. dr. Traian Mârza, preşedinte al UAP România, Dori Susan, preşedinte al Asociației „Arttrad Valea Frumoasei Sebeş”, Petru Făgăraş, preşedinte al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Alba.

Născut în 1927, la Vinţul de Jos, judeţul Alba, pictorul Gheorghe Suciu se trage dintr-o familie de ţărani, având un imprint (un pattern) remarcabil al originii şi locului său de baştină, recognoscibil în tenacitatea, spiritul de ordine şi de gospodărire al ţăranului, în buna chivernisire a vieţii proprii şi a tot ce ţine de ea.    

Educaţia şcolară şi-a început-o în comuna natală, din 1934 şi şi-a continuat-o tot acolo până în 1942, când a fost trimis la Timişoara să urmeze cursurile Şcolii de arte şi meserii, specialitatea textile, pe care de altfel le şi absolvea după 4 ani, în 1946.  Tot la Timişoara, mai târziu, artistul a absolvit cursurile Liceului Nikolaus Lenau, ceea ce a constituit un motiv de reală mândrie, date fiind tradiţiile deosebite ale instituţiei de învăţământ respective. Din 1942-1943 şi până în 1981, când se reîntorcea aproape de localitatea natală, stabilindu-se la Alba Iulia, pe parcursul a trei decenii, Gheorghe Suciu a fost “timişorean”, existenţa sa contopindu-se cu cea a oraşului.     

Din 1981, Gheorghe Suciu s-a stabilit la Alba Iulia, schimbându-şi profesiunea (a lucrat în reţeaua de difuzare cinematografică).

Gheorghe Suciu a început să picteze de prin 1988, fiind recompensat de la primele sale apariţii publice, în calitate de artist, cu premii judeţene şi naţionale, în cadrul mişcării de amatori a vremii.

Pictura a fost pentru Gheorghe Suciu un refugiu din realitatea contingentă, oprimantă sub mai multe aspecte, inclusiv din biografia proprie (…), mai ales în realitatea trecută, istoria fiind una dintre obsesiile artistului (prin încercarea de a reconstitui plastic imaginile mai vechi sau mai noi ale unor vechi oraşe din România: Timişoara, Sibiul şi în mod special Alba Iulia). 

Evenimentul este oranizat de Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu Primăria comunei Vinţu de Jos, Şcoala cu cls. I-VIII “Iuliu Maniu”, Biserica Ortodoxă şi Căminul cultural din Vinţu de Jos.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.