sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Duminică 24 iunie 2017 s-a desfășurat ce-a de-a doua ediție a „Sărbătorii Iei la Petrești”

Duminică 24 iunie 2017 s-a desfășurat ce-a de-a doua ediție a „Sărbătorii Iei la Petrești”

Publicat în 26.06.2018 la ora 15:44

Asociația Temerarii Transalpina Petrești, înființată în iunie 2013, în temeiul legii Asociațiilor și Fundațiilor din România, reprezentată prin D-na. Gabriela Bodea – președinte, în parteneriat cu Primăria Mun. Sebeș, Consiliul Local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Parohiile I și II ale Bisericii Ortodoxe Petrești, Biserica Evanghelică, Asociația Fanfara Petrești și Școala Gimnazială Petrești, a organizat a doua ediţie a Evenimentului – „Sărbătoarea Iei la Petrești”, dedicat ,,Zilei Internaționale a Iei, în data de 24  Iunie 2018, ora 09.00, Petrești, Jud. Alba.          

Scopul acestui eveniment este de a promova ia, ca simbol al portului popular românesc, a tradițiilor, de sărbătoarea Sânzienelor și a Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, prilej de a aduna împreună comunitatea din Petrești a Mun. Sebeș, jud Alba, în jurul valorilor culturale, tradiționale, naţionale și locale, pe care să le transmitem mai departe, tinerei generații, în contextul în care pe 24 iunie Ziua Universală a Iei este celebrată pe 6 continente, în peste 55 de țări și mai mult de 150 de localități din întreaga lume. Astfel ne-am propus să dăm comunității un aer de sărbătoare, să sărbătorim și noi, în an centenar, pe 24 iunie, de Sânziene, portul popular, ia românească.

Evenimentului s-a desfășurat cu următorul program:

  • Cuvânt de deschidere a Petruț Ioan și Gabriela Bodea, președintele Asociației Temerarii Transalpina, prezentarea momentului istoric – dedicat Centenarului Marii Uniri, de către d-nul prof. Nicolae Afrapt;
  • Premierea și înmânarea diplomelor pentru cei mai activi și fideli voluntari ai Asociației Temerarii Transalpina, făuritori de frumos, care au promovat valorile și tradițiile culturale strămoșești, în cadrul atelierelor de creație ale asociației;
  • Moment artistic susținut de solisti de muzică populară, cu d-ra Georgiana Petrescu, d-na Ana Maria Ghenescu și d-na Ioana Damian.
  • Parada Portului Popular, însoțită de Fanfarade copii „Danil Opincariu” Petrești;
  • Expunere stand cu vânzare a obiectelor de artizanat și handmade, confecționate de voluntarii Asociației Temerarii Transalpina în cadrul atelierelor de creație și artizanat și a produselor tradiționale locale;
  • Parada pe biciclete – întâlnirea copiilor și tinerilor, îmbrăcați în ia românească, pe biciclete cochete, frumos decorate, cu flori de sânziene, plecarea din fața Căminului Cultural Petrești spre Sebeș, in fața Centrului de Cultură „Lucian Blaga”.

Asociaţia Temerarii Transalpina are drept scop promovarea şi susţinerea intereselor comune ale tinerilor pe plan local, naţional şi internaţional, în vederea creării posibilităţilor de participare a acestora la viaţa socială, cultural, artistică şi sportivă, prin realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la dezvoltarea societăţii/comunităţii, din punct de vedere economic, social, educaţional, cultural, ecologic, turistic şi sportiv.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.