sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Rămâi conectat

Sport

Doru Oancea, antrenor Șurianu Sebeș: „Mi se rupe sufletul pentru ce s-a întâmplat!”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Este deja un lucru cert: Şurianu Sebeş, câştigătoarea ultimul event judeţean (Liga a IV-a şi Cupa României, faza judeţeană) şi a barajului de promovare în Liga a 3-a cu Viitorul Caransebeş, a dispărut de pe harta fotbalului judeţean şi autohton, după trei ani şi jumătate de la înfiinţare.

De la extaz la agonie este doar o nuanţă de orientare, de strategie în perspectivă, însă în „Arini” totul s-a năruit, iar Şurianu nu va mai activa nici în Liga a 3-a (unde s-a înscris inutil), nici în Liga a 4-a, nici în Liga a 5-a!!!

Partida din prima fază a Cupei României, dintre Şurianu Sebeş şi Unirea Alba Iulia, programată miercuri, 9 august, nu se va disputa, din motivele enunţate mai sus, iar „alb-negrii” se califică în etapa superioară la „masa verde”. Criza financiară a determinat abandonul, iar fotbaliştii şi-au primit dezlegările pentru a-şi căuta destinaţii mai fericite, după calvarul trăit în ultimele şase luni din punct de vedere financiar. Momentan mai sunt doar câţiva jucători sub contract, care nu şi-au rezolvat încă documentele, Bălaş (va ajunge la Sportul Petreşti), R. Trif (s-a înţeles cu Industria Galda), S. Fulea (în curtea Unirii Alba Iulia), Rahovean şi A. Fulea (Transalpina Şugag), Cotoară (antrenor la Fortuna Lunca Mureşului), Comănese sau Mirca, deci este imposibilă alcătuirea unui unsprezece de start!

• Dezastru, după cel mai bun an al carierei

Antrenorul Doru Oancea şi organizatorul de competiţii Dan Comşa au rămas demni pe baricade până la final, „şi-au dus crucea”, rămânând să stingă lumina în tabăra unei echipe ce visa frumos şi părea să aibă perspectivă fotbalistică. „Principalul” Şurianului a trăit o cruntă dezamăgire, alegându-se praful după cel mai bun an al carierei. „Mă doare sufletul pentru ce s-a întâmplat!  Nu-mi vine să cred că s-a stricat totul în aşa scurt timp. Este şi munca mea în joc, am activat alături de jucători pe care i-am crescut în timp, m-am ataşat de grup. Sunt însă împăcat că m-am zbătut până în ultimele momente pentru a încerca să salvez echipa şi să reuşesc să identific o soluţie salvatoare”, a spus antrenorul Doru Oancea, rămas acum doar la echipele de juniori ale LPS Sebeş.

Sport

Alexandru Weber: „Tradiția obligă la reînființarea handbalului în municipiul Sebeș”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Că echipa s-a numit Textila, Ciserom, CSM Sebeș sau HC Alba-Sebeș, în sala „Florin Fleșeriu” era mereu freamăt, iubitorii sportului “pe semicerc” luând practic cu asalt Sala Sporturilor din municipiu.

Însă, din 2016, după un an petrecut în Liga Națională, handbalul din Sebeș a dispărut total de pe harta autohtonă la nivel de senioare și, pe măsura scurgerii timpului, dorul de handbal devine tot mai pregnant în Sebeș.

La nicio oră distanță, cu autoturismul, se găsește, în Sibiu, la 75 de kilometri, Cisnădie, localitate care în 2015 a ajuns cu handbalul feminin la masa bogaților. Măgura a cucerit chiar medaliile de bronz în 2018, și a evoluat de două ori în grupele EHF, o performanță de senzație pentru micuța urbe sibiană, toate reușite sub comanda antrenorului Alexandru Weber (ce a împlinit 43 de ani în iulie), originar din Sebeș. Conjudețeanul nostru a scris efectiv istorie pentru sportul din Cisnădie, alături de care este din 2014, când a plecat de la Sebeș. De ce am alăturat cele două localități? Foarte simplu… pentru a dovedi că, “dacă vrei cu adevărat, poți!”, vorba celebrei reclame din 1990 la Adidas Torsion. Asta pentru că deja e mult 5 ani de abstinență handbalistică pentru împătimiții suporteri din Sebeș, unul dintre cele mai potente financiar municipii din Alba.

• Există disponibilitate pentru reînvierea handbalului

Conform unor informații care se vehiculează în lumea sportului județean, există disponibilitatea ca în scurt timp în municipiul Sebeș să reapară un nou club de handbal. Autoritățile locale sunt decise să apuce taurul de coarne, iar proiectul este agreat inclusiv la nivel de Consiliu Județean Alba, existând un “gentleman agreement” în acest sens. Strategia incipientă prevede ca într-o primă fază accentul să se pună pe elementele locale, pe sportul de masă, tocmai pentru a se porni corect, de la baza piramidei.

Dacă toate lucrurile vor fi în regulă, iar discuțiile între părțile implicate (autorități locale și județene, investitori privați, persoane din fenomen) vor căpăta aplicabilitate, în vara viitoare vom asista la prezența unei echipe de handbal feminin din Sebeș în Divizia A (al doilea eșalon valoric), după ce în prima parte a anului 2021 vor fi rezolvate formalitățile juridice, chestiunea financiară, înființarea clubului, problemele organizatorice aferente. “Dorim să punem Sebeșul pe harta handbalului, într-un termen mediu și lung”, este practic “sloganul” celor implicați în proiect.

• Aplecarea spre baza piramidei, într-o primă fază

Pe lângă această echipă, se dorește în mod categoric, o aplecare spre atragerea tinerelor spre handbal, într-o colaborare viabilă cu Liceul cu Program Sportiv “Florin Fleșeriu” Sebeș, plecând de la generația junioarelor 4. Mai concret, vor fi formate grupe de începătoare ce vor lucra cu antrenori specializați în handbal, tocmai pentru a se crea emulație în plan local și a așeza corect structura handbalistică. La nivelul senioarelor, se intenționează readucere la Sebeș a jucătoarelor originare din localitate, intenția fiind ca atacarea promovării pe prima scenă să fie făcută abia în al doilea sezon competițional. Este clar însă că foarte multe dintre aceste intenții, practic reînvierea handbalului în Sebeș, depind de derularea evenimentelor în planul pandemiei de coronavirus.

Resurse există, iar Sebeșul chiar merită să revină în handbal. Astfel, pentru munca “de jos”, cu copiii, sunt vehiculate nume precum cel al antrenorului Octavian Achimescu (LPS Sebeș, cu rezultate excelente la nivel juvenil) sau al internaționalei Roxana Gatzel, fostul centru al echipei României (mutată în Sebeș, după 27 de ani de activitate). În plus, se vizează și infrastructura, ce va fi acoperită, în bună parte, prin sălile de sport de la Grupul Industrial Nr. 3 Sebeș și de la Petrești (modernizate sau în curs de refacere).

Tradiția obligă! Este păcat și chiar anormal ca Sebeșul să nu se regăsească acolo unde îi este locul, în prim-planul handbalul românesc. Dacă lucrurile se mișcă, aș fi dispus să ajut cu orice este nevoie”, a comentat antrenorul Alexandru Weber (Măgura Cisnădie), o posibilă ieșire a Sebeșului handbalistic din anonimat. Și încă un argument: în Liga Florilor activează în acest sezon echipe precum Crișul Chișineu-Criș (s-a retras în această iarnă) sau Dacia Mioveni…

Citește mai mult

Sport

Cea de-a XVI-a ediție a Cupei Mühlbach la tenis de câmp se va desfășura la Sebeș, între 10 și 12 octombrie 2020

sebesinfo.ro

Publicat

în

Municipiul Sebeș este, și în acest an, gazda primitoare a competiției “Cupa Muhlbach” la tenis de câmp, rezervată copiilor și juniorilor, la categoriile de vârstă 10, 14, 16 și 18 ani, băieți și fete.

Întrecerile se desfășoară pe terenurile noii bazei sportive aparținând Clubului de Tenis Dura din Sebeș, în zilele de 10-12 octombrie 2020.

Competiția este cuprinsă în calendarul competițional al anului 2020 întocmit de Federația Română de Tenis.

Vor participa sportivi legitimați din toată țara, iar rezultatele obținute contează pentru întocmirea clasamentului general individual pe categorii de vârstă. Și-au anunțat participarea sportivi din: Alba-Iulia, Cugir, Sebeș, Aiud, Teiuș, Blaj, Timișoara, Arad, Bistrița, București, Oradea, Deva, Zalău, Cluj, Târgu-Mureș, Târgu-Jiu, Sighetul Marmației, Sibiu, Hunedoara, Deva, Petroșani.

Înscrierile se fac pe site-ul Federației Române de Tenis, iar arbitrul principal desemnat de aceasta va efectua tabloul de concurs conform regulamentului.

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural “Lucian Blaga”, parteneri în organizarea acestui eveniment sportiv, vor acorda diplome, cupe, medalii și obiecte sportive.

Citește mai mult

Sport

Gaz Metan Mediaș l-a transferat pe talentatul Ștefan Grosu, de la ACS Școala de Fotbal Valea Frumoasei

sebesinfo.ro

Publicat

în

Fotbalistul Ștefan Grosu (născut în 2005) a fost achiziționat de curând de către Gaz Metan Mediaș, fiind primul transfer important al ACS Școala de Fotbal Valea Frumoasei.

“Așa cum am prevăzut în planul de dezvoltare al clubului, după 5 ani de activitate va începe «producția» de jucători valoroși. Ștefan a ajuns primul la un club de Liga 1 și sper să fie un bun exemplu pentru ceilalți fotbaliști din club, transferul său arătând că se poate. Eu am mare încredere că în scurt timp alți jucători vor face pasul spre fotbalul mare. Anul acesta este rândul generației de 2006 să se îndrepte spre marea performanță”, a transmis antrenorul Florian Brumaru.

În această vară, ACS Școala de Fotbal Valea Frumoasei a mai realizat alte 5 transferuri, 4 din generația anului 2005 și unul din 2007. Fundașii Gabriel Fleaca, Daniel Fălămaș și Marco Crețu au ajuns la juniorii B ai LPS Sebeș, iar la Optimum Alba Iulia au plecat atacanții Nicolae Nistor (2005) și Dorin Farcaș (2007).

După 5 ani de muncă asiduă, Ștefan Grosu va evolua cu echipa Gaz Metan Mediaș în Campionatul de Elită Under 16, format din două serii a câte 12 echipe. Transferul a fost pregătit cu multă atenție, contactele dintre cele două cluburi începând în urmă cu un an. Gaz Metan Mediaș va asigura cazarea și masa, Ștefan fiind transferat la unul din liceele din oraș, la o clasă cu profil sportiv. Talentatul jucător a fost remarcat de specialiști încă din urmă cu 2 ani, când gruparea de pe Valea Sebeșului a disputat finala turneului zonal, cu Luceafărul “U” Cluj. A fost component de bază al selecționatei județul Alba în Cupa Regiunilor, în sezonul 2018/ 2019.

“Este prototipul jucătorului modern, cu calități fizice și tehnice deosebite, «blindate» de un caracter foarte puternic și competitiv. Căpitanul nostru de echipă a fost mereu un exemplu pentru ceilalți jucători din cadrul clubului și sunt convins că va răzbi la noul club pentru că este dispus să muncească pe brânci pentru acest deziderat. Noi, oficialii și colegii de la ACS Școala de Fotbal Valea Frumoasei, îi dorim multă baftă!”, a mai spus Brumaru.

Noul jucător al juniorilor de la Gaz Metan acoperă posturile de mijlocaș central sau fundaș central, având un șut foarte puternic, fapt confirmat prin cucerirea titlului de golgheter anul trecut în competiția juniorilor C, cu 18 goluri marcate (ACS Școala de Fotbal Valea Frumoasei câștigând seria cu 10 victorii din tot atâtea posibile). Speranțele unor viitoare transferuri spre cluburi din eșaloanele superioare se îndreptă spre alți jucători ce promit enorm, atacantul Ștefan Glonț, portarul Daniel Groza, fundașul Teodor Fleaca sau mijlocașii Tudor Gall și Dacian Avram.

Citește mai mult

Sport

Între 29 februarie și 1 martie are loc cea de-a II-a ediție a Cupei „Șureanu” la schi. Vezi programul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cea de-a II-a ediție a Cupei „Șureanu” va avea loc în perioada 29 februarie – 1 martie și este o competiţie open pentru copii cu vârste peste 8 ani și adulți, organizată de către Domeniul Schiabil Șureanu, Șureanu Mountain Sport Center, Școala de Schi Șureanu și Asociația Arbitrilor de Schi din Sibiu.

Scopul competiției este atragerea unui număr cât mai mare de participanți și spectatori ai acestei discipline sportive. Întrecerile sunt organizate astfel încât practicanții schiului alpin să-și poatî perfecționa deprinderile tehnico – tactice specifice și să-și pună în valoare talentul sportiv.

PROGRAMUL

Sâmbătă, 29.02.2020 – Cupa de schi Șureanu

-8.30: se începe marcarea traseului pentru competiție
-9.30-10.30: validarea înscririlor și împărțirea numerelor de concurs, la secretariatul concursului
-10.30-10.50: recunoașterea traseului
-11.00: start în prima manșă
-a doua manșă se ține dacă permite starea zăpezii și este anunțată cu minim 15 minute înainte de desfășurarea acesteia
-la 30 de minute după terminarea manșei a doua se face premierea la pârtiilor, în fața restaurantului Raluca
-după premiere, până în jurul orei 21.00, va avea loc after party-ul în zona terasei Raluca

Duminică 01.03.2020 – Cupa Speranțelor, etapa a 5-a, finala
Domeniul Schiabil Șureanu

-8.30: marcarea traseului pentru competiție
-9.30-10.30: validarea înscririlor și împărțirea numerelor de concurs, la secretariatul concursului
-10.30-10.50: recunoașterea traseului
-11.00: start în prima manșă
-a doua manșă se ține dacă permite starea zăpezii și este anunțată cu minim 15 minute înainte de desfășurarea acesteia
-la 30 de minute după terminarea manșei a doua și după terminarea calculării punctelor de pe parcursul întregului sezon competițional, se face premierea la pârtiilor, în fața restaurantului Raluca
-ora estimată pentru premiere, ora 15.00, dacă sunt două manșe

Citește mai mult

Sport

Hidromecanica Șugag a câștigat, în premieră, Campionatul Județean de Futsal

sebesinfo.ro

Publicat

în

Hidromecanica Șugag a devenit campioana județului Alba, după ce și-a adjudecat trofeul ediției a V-a, a Campionatului Județean de Futsal.

Formația de pe Valea Sebeșului, pregătită de antrenorul Dumitru Deoancă, a avut un parcurs excelent, fiind singura dintre cele 12 participante la întrecerea organizată de Asociația Județeană de Fotbal Alba ce a obținut succese pe linie, dominând întrecerea fotbalistică. Pe lângă cele 7 victorii din tot atâtea întâlniri susținute, Hidromecanica Șugag se mândrește cu alte recorduri: cel mai bun atac (43 de goluri marcate), cea mai puternică defensivă (11 goluri încasate), iar mijlocașul Andrei Crețu a fost desemnat cel mai tehnic jucător al întrecerii de fotbal în sală. Conform ultimelor informații, Hidromecanica Șugag va reprezenta județul la etapa următoare, la nivel național, cu alte echipe ce s-au impus în competițiile județene.

Astfel, competiția fotbalistică are o nouă câștigătoare, în fiecare an impunându-se o altă echipă, după cum urmează: *2020: Hidromecanica Șugag (7-4 cu Inter Ciugud, la Alba Iulia); *2019: CIL Blaj (5-4 cu Voința Stremț, la Alba Iulia); *2018: Fortuna Lunca Mureșului (2-1 cu Olimpia Aiud, la Sebeș); *2017: Inter Ciugud (3-0 cu Olimpia Aiud, la Săsciori); *2016: Mureșul Vințu de Jos (6-1 cu Olimpia Aiud, la Ocna Mureș).

Faza finală a Campionatului Județean de Fotbal în Sală și-a disputat întâlnirile decisive pentru stabilirea podiumului în Sala de Sport a Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În semifinale Hidromecanica Șugag a învins pe Inter Unirea, scor 3-2 (2-1), goluri marcate de I. Munteanu, An. Crețu și autogol Cr. Onișor (la un șut al lui I. Munteanu), respectiv A. Gherman – dublă. A urmat o nouă victorie, în ultimul act, 7-4 (5-2), cu Inter Ciugug; au înscris An. Crețu – 3 goluri, P. Lazăr – 4 goluri, respectiv Andreica – un gol, Trăscăian – 3 goluri. În celelalte jocuri: Inter Ciugud – Inter Unirea 1-0 (în semifinală), respectiv Limbenii Limba – Inter Unirea (victorie la loviturile de departajare, scorul 2-2 după timpul regulamentar), clasamentul fiind următorul: 1. Hidromecanica Șugag, 2. Inter Ciugud, 3. Limbenii Limba, 4. Inter Unirea. Premii individuale

Conform informațiilor oferite de AJF Alba, faza finală a Campionatului Județean de Fotbal în Sală și-a disputat întâlnirile decisive pentru stabilirea podiumului în Sala de Sport a Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Premiile individuale au fost adjudicate de Andrei Crețu (Hidromecanica Șugag) – cel mai bun jucător, Ion Trăscăian (Inter Ciugud) – golgheter, Robert Novăcean (Limbenii Limba) – cel mai bun portar. În finală, Hidromecanica Șugag a câștigat cu scorul de 7-4 (5-2), cu Inter Unirea, după ce finalistele s-au duelat și în faza secundă a competiției, meci în care s-a impus viitoarea campioană, cu scorul de 6-2.

Rezultate: *semifinale, Limbenii Limba – Inter Ciugud 0-1 (marcator I. Gherman 35), în derby “de Ciugud”; Inter Unirea – Hidromecanica Șugag 2-3 (au înscris A. Gherman 14, 24/ I. Muntean 11, A. Crețu 15, Cr. Onișor 37 – autogol); *finala mică: Limbenii Limba – Inter Ciugud 5-3 (după loviturile de departajare, 2-2), goluri realizate de V. Zidaru (24, 37), respectiv Cr. Popa (13), Pereat (35); *finala mare: Inter Ciugud – Hidromecanica Șugag 4-7 (2-5), au punctat Andreica (9), Trăscăian (19, 29, 34), respectiv P. Lazăr (5, 17, 38, 39), A. Crețu (12, 14, 18); clasamentul fiind următorul: 1. Hidromecanica Șugag, 2. Inter Ciugud, 3. Limbenii Limba, 4. Inter Unirea.

Loturile celor 4 echipe ce au acces în “careul de ași”:

• Hidromecanica Șugag: Dragoș Grosu, George Jinar, Alexandru Avram – portari; Alexandru Aloman, Nicolae Aloman, Cătălin Avram, Dan Cioroga, Dănuț Cutean, Petru Todescu, Dumitru Todescu, Ioan Jinar, Ioan Lazăr, Virgil Popic, Raul Crețu – fundași; Petru Lazăr, Andrei Crețu, Ioan Gheorgheoi, Iancu Șufană, Gheorghe Ștefan, Dan Dănilă, Nicolae Cînda – mijlocași; Ionuț Munteanu, Claudiu Stoica, Florin Cristurean, Gabriel Titianu, Costel Todescu – atacanți; Dumitru Deoancă – antrenor, Mihai Jinar – președinte.

• Inter Ciugud: Alin Mureșan, Andrei Miclea, Andrei Ilea, Răzvan Damian, Ion Trăscăian, Cristian Gherman, Gabriel Andreica, Ioan Gherman, Rareș Damian, Iulian Stoia, Simion Bran, Călin Curta, Ionuț Gruian, Ovidiu Baciu; Adrian Bicheși – antrenor.

• Limbenii Limba: Cosmin Cunțan, Rareș Bucur, Călin Moldova, Alexandru Marghițan, Gheorghe Șușman, Vinicius Zidaru, Cornel Iosif, Ovidiu Gigoi, Robert Novăcean, Daniel Lungoci, Erik Breaz, Laurențiu Monu, Claudiu Bența, Mihai Dreghici; antrenor Alexandru Tătar; oficiali Dorin Bucur, Călin Morar, Marius Dan.

• Inter Unirea: Andrei Oțel, Adrian Prodan, Eneie Țiboc, Ioan Pereat, Cătălin Ivașcu, Cristian Bulgăr, Mihai Brie, Ovidiu Maier, Cristian Popa, Alin Gherman, Cristian Onișor, Emil Periat; antrenori Ioan Pereat și Ovidiu Maier; delegat: Emil Periat

Lotul campioanei:  Dragoș Grosu, George Jinar, Alexandru Avram – portari; Alexandru Aloman, Nicolae Aloman, Cătălin Avram, Dan Cioroga, Dănuț Cutean, Petru Todescu, Dumitru Todescu, Ioan Jinar, Ioan Lazăr, Virgil Popic, Raul Crețu – fundași; Petru Lazăr, Andrei Crețu, Ioan Gheorgheoi, Iancu Șufană, Gheorghe Ștefan, Dan Dănilă, Nicolae Cînda – mijlocași; Ionuț Munteanu, Claudiu Stoica, Florin Cristurean, Gabriel Titianu, Costel Todescu – atacanți; Dumitru Deoancă – antrenor, Mihai Jinar – președinte.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare