sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Politică » Datorită votului Alianţei Creştin-Liberale (ACL), la Sebeş copiii pot începe anul şcolar în condiţii bune

Datorită votului Alianţei Creştin-Liberale (ACL), la Sebeş copiii pot începe anul şcolar în condiţii bune

Publicat în 22.09.2014 la ora 10:00
   
  • Interviu cu viceprimarul municipiului Sebeş, Adrian Bogdan

adrian bogdan– Domnule Adrian Bogdan, astăzi începe şcoala. Sunt pregătite şcolile din Sebeş pentru primul clopoţel?
– În cea mai mare parte, da. În cele mai multe şcoli din Sebeş şi din localităţile aparţinătoare, noul an şcolar va demara în locaţii reabilitate şi bine dotate pentru că am avut grijă pe parcursul verii, în timpul vacanţei, să ne ocupăm de aceste aspecte. Am avut grijă ca, împreună cu grupul de consilieri ACL din Consiliul Municipal Sebeş, să alocăm resursele materiale necesare pentru ca şcoala să poată începe fără probleme.
Din păcate, nu pot spune că în toate şcolile, pentru că în unele dintre ele încă se mai lucrează. În aceste cazuri, schimbarea politică a directorilor, operată de PSD, doar de dragul de a-şi numi propriii membri de partid în funcţii de conducere, a făcut ca lucrările de reabilitare să întârzie şi copiii să vină, în 15 septembrie, la şcoli în care încă se mai lucrează. Chiar şi aşa însă, urmărim ca lucrările să se finalizeze cât mai repede şi disconfortul creat copiilor, cadrelor didactice şi părinţilor să fie minim.
Am fost de mai multe ori la faţa locului să văd cum merg lucrările şi nu cred că vor fi probleme serioase. Am discutat şi cu constructorii şi toată lumea a înţeles că trebuie să ne mobilizăm. E păcat însă că politicul şi-a vârât coada şi nişte oameni care habar nu au de administrare şi de administraţie au încurcat lucrurile şi au întârziat aceste lucrări.
– În general, autorităţile se cam ocupă de centru şi uită de zonele situate mai la margine. La Sebeş care este situaţia? Aţi făcut lucrări şi la şcolile de pe sate? Daţi-ne şi câteva exemple de intervenţii să putem înţelege mai bine ce s-a lucrat în această vară.
– Eu personal şi grupul de consilieri pe care îi reprezint şi alături de care muncesc, am avut mereu crezul că trebuie să ne ocupăm de toate zonele Sebeşului, nu doar de centru. Toţi suntem cetăţeni ai acestui oraş, indiferent de zona sau de localitatea în care locuim şi toţi avem nevoie să ne deplasăm în diferite zone din oraş, fie că mergem la muncă, la piaţă, la şcoală sau la doctor. De la aceeaşi abordare am plecat şi când ne-am preocupat de şcoli. E important ca elevii să poată învăţa în condiţii bune în toate şcolile din oraş şi să aibă aceleaşi şanse la învăţătură, fie că sunt în centrul oraşului sau într-o localitate aparţinătoare.
Din păcate, conducerea PSD de la Inspectoratul Şcolar nu gândeşte la fel şi pentru ei nu a contat decât carnetul de partid. Altfel nu-mi explic schimbarea din funcţie a directorilor de şcoli, oameni cu experienţă şi cu rezultate foarte bune, şi înlocuirea lor cu nişte cadre de nădejde ale partidului.
În ceea ce priveşte lucrările la şcoli, chiar dacă a fost vară, a fost perioada concediilor şi a vacanţei, eu şi consilierii ACL am fost tot timpul în alertă pentru a ne ocupa de şcoli. Numai în luna concediilor, în august, de exemplu, am adoptat două noi Hotărâri ale Consiliului Municipal Sebeş, prin care am contribuit la reabilitarea şi dotarea şcolilor. Astfel, prin una dintre aceste hotărâri, am suplimentat bugetul pentru învăţământ cu 897,09 mii de lei noi, iar prin cealaltă hotărâre am majorat aceste sume cu încă 633,43 mii de lei noi. Sunt bani care au fost alocaţi atât pentru dotări cât şi pentru reparaţii. Ca exemple, vă redau doar câteva pentru că lista este lungă şi plină de detalii tehnice: lreparaţii la acoperişul Şcolii Gimnaziale nr. 2 şi dotarea cu un nou complex de joacă pentru copii. Tot aici am alocat fonduri pentru documentaţiile necesare reabilitării sălii festive şi mansardării atelierului; lreparaţii curente la Colegiul Blaga, reabilitarea internatului, a sălii de festivităţi şi dotare cu mobilier, video-proiectoare, copiator şi alte bunuri funcţionale; lreparaţii curente la Liceul Sportiv, reparaţii la faţadă, dotare cu echipament sportiv şi reparaţii la echipamentul de forţă; lreparaţii curente la Liceul Industrial şi extinderea încălzirii centrale la clădirea cu clasele I-VIII; lreparaţii curente la Şcoala Gimnazială din Petreşti şi întocmirea documentelor necesare împrejmuirii terenului de fotbal şi a grădiniţei. Mai trebuie spus că bani s-au alocat şi pentru transportul copiilor la diferite competiţii sau pentru plata serviciilor de curăţenie, care sunt aspecte la fel de importante.
– Am văzut că schimbarea directorilor de şcoli creează probleme în mai multe locuri din judeţ. Săptămâna trecută a fost un protest al părinţilor nu departe de dumneavoastră, la Şpring. Care este atmosfera la Sebeş, ce spun părinţii?
– Trebuie să vă spun că şi eu resimt la cald aceste probleme pentru că dincolo de funcţia administrativă pe care o am, sunt şi părinte. Am discutat cu mulţi părinţi zilele acestea şi foarte mulţi sunt revoltaţi. Nu înţeleg de ce au fost schimbaţi directorii în timpul vacanţei, pe şest, fără să fie consultat şi Consiliul de Părinţi şi mai ales nu înţeleg de ce au fost schimbaţi directori buni, cu experienţă şi cu rezultate. Din păcate, conducerea PSD a Inspectoratului Şcolar Alba a avut în vedere un singur criteriu: cine nu are carnet roşu de partid zboară! S-a ajuns astfel la situaţii cel puţin ciudate, în care oameni cu rezultate foarte bune – cum este cazul domnului Nicolae Moga, pe care îl cunoaşte tot oraşul, de la Colegiul Blaga, unde opt ani de zile a dovedit că este un manager responsabil, un administrator adevărat, dar şi un cadru didactic bun, sub conducerea căruia şcoala a avut rezulate deosebite la concursuri şi olimpiade, a fost schimbat pentru că nu era membru PSD. Omul acesta nu era membru în niciun partid şi politica sa era educaţia, dar pentru PSD nu a contat…
– Un gând pentru cei care, de luni, vor trece iarăşi băncile şcolii?
– Copiilor le doresc mult succes şi îi sfătuiesc să înveţe cât mai bine. Eu, de aici de la primărie, le promit că voi fi în continuare alături de ei şi voi sprijini performanţa, aşa cum am făcut-o mereu, fie că e vorba de burse sau de sprjin pentru participarea la concursuri, olimpiade şi întreceri. Iar celor care intră în an terminal, le transmit cu toată responsabilitatea, să pună mâna pe carte şi să înveţe cât mai bine pentru examenul de maturitate. Chiar dacă, de câteva zile, în România condusă de un domn care s-a remarcat prin copiat, nu prin învăţat, poţi merge la facultate fără să ai bacalaureat, trebuie să ştie că acest lucru este doar o înşelătorie! Nu trebuie să-şi fure singuri căciula şi să se bazeze pe acest statut înşelător de preudo-studenţi fără bacalaureat. Angajatorii cer calitate, iar calitatea se obţine doar prin învăţătură!
Părinţilor şi cadrelor didactice deopotrivă le cer scuze pentru lucrările nefinalizate. Din păcate, nu e întotdeauna aşa cum planifici, dar îi rog să ne mai păsuiască puţin şi vom rezolva şi aceste impedimente.
Celor de la inspectoratul şcolar le transmit că dacă oricum nu ne ajută, măcar să nu ne mai încurce. Ne-au făcut destul rău schimbând manageri foarte buni doar în baza carnetului de partid. Oricum, de când PSD-ul a venit la conducerea I.S.J., nu ne-au fost deloc alături şi au rămas surzi la nevoile noastre. Măcar să aibă bunul simţ şi să nu ne mai încurce că, încet-încet, ne rezolvăm noi problemele, aici, pe plan local.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.