sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Dacă-i joi, la Sebeș este zi de piață…

Dacă-i joi, la Sebeș este zi de piață…

Publicat în 12.10.2019 la ora 13:29

Având o activitate în municipiul Sebeș și fiind zi de joi, am trecut prin piața de alimente pentru a lua pulsul pieţei.  Încă de la mare distanță, aroma micilor, a frigăruilor și a virșlilor îți punea în funcțiune glandele salivare. Așa-i în piața din Sebeș de ani de zile.

După ce am văzut că trebuie să stai la coada destul de măricică pentru a-ți potoli pofta, cum timpul nu-mi permitea, m-am mulțumit să constat că prețul unui mititel (mare), cu pâinea și muștarul aferente, era de 3 lei, iar perechea de virșli 5 lei, m-am dus la tarabele cu legume, zarzavaturi, fructe și miere de albine, constatând că tarabele erau pline, marfă era din abundență și cumpărători pe măsură.

Prețurile erau mari în raport cu sezonul recoltării acestor produse cultivate în câmp deschis, adevărat – mult văduvite de apa ploilor, producătorii făcând eforturi financiare, dându-le apă pe bani pentru a le ține în viață.

La acestea se adaugă și creșterea prețului la carburanți, costuri suportate de cumpărător, beneficiarul final. O altă constatare, fericită de data aceasta, a fost că în afară de unele mere, pere, prune, hrean, struguri – care erau din import, celelalte erau indigene, din zona Olteniei, și arătau bine din punct de vedere al calității și aspectului.

Iată prețurile pe kilogram la principalele produse expuse în 3 octombrie: varză: 2,5 lei; ceapă galbenă: 4-5 lei, ceapă roșie: 6 lei;  cartofi: 2,5 – 3 lei; morcovi: 4-5 lei; ardei kapia: 4-6 lei; ardei gras: 3-5 lei;  roșii: 5-8 lei; hrean: 20 lei; conopidă: 6 lei;  ardei iute: 10-12 lei; nucă în coajă: 10 lei;  miez de nucă: 30 lei;  lebeniță: 3 lei;  fasole albă: 14 lei;  țelină: 6-8 lei;  spanac: 10 lei; castraveți: 5-6 lei; gogonele: 2-4 lei;  pătrunjel: 12 lei;  varză roșie: 3 lei;  fasole păstăi: 12 lei;  vinete: 3 lei;  prune: 5 lei; mere: 4 lei; pere: 7 lei;  struguri România: 5-6 lei, de import: 10-12 lei;  struguri pentru vin: 2,5 lei (albi), 2,8 lei (roșii); usturoi: 20 lei; carne de oaie: 15 lei.

Toate aceste prețuri sunt în funcție de calitate. Se mai găsea în piață miere de albine la prețul de 15 – 25 lei/borcan, în funcție de soi și capacitatea borcanului. Nu au lipsit nici fructele de pădure: afine – 15 lei găletuța de 1 litru și 20 lei merișoarele, iar măturoaiele  din nuiele de mesteacăn – 15 lei bucata.

Piața mai oferea legături de mărar, cimbru și busuioc uscate pentru murături, legături de verdețuri pătrunjel, leuștean, tarhon etc. și puține sortimente de murături și conserve. În preajmă erau și camionete încărcate cu uși și geamuri termopan, la care nu se înghesuia nimeni.

Cantități mici de produse ecologice erau puse la vânzare de către micii grădinari din localitățile învecinate: Daia Română, Răhău, Petrești, Lancrăm etc., care nu acopereau necesarul cererii. Totuși, ca lucru bun, am apreciat că piața este dominată de produse autohtone românești. Doamne dă să fie așa mereu.

Dragomir  VLONGA

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.