sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Cum să „spargi” 10 miliarde de lei vechi într-o vară, dacă eşti primar la Sebeş

Cum să „spargi” 10 miliarde de lei vechi într-o vară, dacă eşti primar la Sebeş

Publicat în 21.09.2017 la ora 8:00

Simplu… cumperi zeci de mii de muşcate şi montezi mii de metri de gazon natural de tip rulou! Sebeșul – municipiul paradoxurilor: străzi neasfaltate la periferie versus gazon ca pe Naţional Arena în centru!

Dintre toate investițiile pe care le-ar fi putut face în acest an din suma, e adevărat, generoasă rămasă în pușculița Primăriei Sebeș, primarul Dorin Nistor, aflat la primul său mandat, a găsit de cuviință să investească o sumă considerabilă nu în școli, infrastructură, sănătate, ci în înverzirea și înfrumusețarea orașului. Peste 1 milion de lei, adică circa 230.000 de euro s-au dus în anul 2017 pe mușcate simple și curgătoare, jardiniere, ghivece, suporturi metalice pentru ghivece, pomișori ornamentali și chiar gazon verde rulat cu care au fost înlocuite spațiile verzi din unele zone ale municipiului.

Toate achizițiile s-au făcut prin SEAP și, deși se presupune că principalul criteriu de achiziție este prețul cel mai mic, Primăria Sebeș a plătit prețuri comparabile cu piața liberă. Astfel, pentru o jardinieră din plastic Terra de 60 cm compusă din pământ și flori a plătit 45 de lei, fără TVA, iar în total au fost achiziționate 400 de astfel de bucăți contra sumei de 18.000 de lei, fără TVA. Pentru 400 de jardiniere de 45 de cm a plătit 14.000 de lei, fără TVA, în timp ce pentru 30 de aranjamente florale cilindrice compuse din pământ și flori au fost alocați 29.400 de lei, fără TVA.

Au mai fost cumpărate: 550 de ghivece de plastic Dalia Terra compuse din pământ și flori contra sumei de 50 de lei bucata, adică în total 27.500 de lei, fără TVA, 1.000 de bucăți de begonia cu 5.000 de lei, 4.500 de bucăți de Sunpatiens impatiens cu suma de 27.000 de lei, fără TVA; 6.000 de bucăți de panseluțe cu 6.000 de lei; 6.000 de bucăți de Begonia semperflorens cu 6.000 de lei; două aranjamente florale compuse din: jardiniere de 60 cm cu mușcate curgătoare compuse din: jardiniere, pământ și mușcate: 600 buc. x 45 de lei = 27.000 de lei, fără TVA și jardiniere de 45 de cm cu mușcate curgătoare compuse din: jardiniere, pământ și mușcate 560 buc. x 39 lei/buc = 21.840 de lei, fără TVA; ghivece cu mușcate curgătoare compuse din ghivece, pământ şi mușcate 50 de bucăți x 50 lei = 2.500 de lei, fără TVA; aranjamente florale cilindrice compuse din pământ și flori 30 buc. x 980 de lei = 29.400 lei, fără TVA.

Plus 360 de bucăți de Canna indica cu 9.000 de lei, fără TVA, 65 de baloți de turba baltica x 100 lei = 6.500 de lei, fără TVA; 500 de bucăți de Plectranthus – 7.500 de lei, fără TVA; 500 de bucăți de Surfinia 500 buc. – 6.000 de lei, fără TVA; 500 de bucăți de mușcate calliope – 2.500 de lei, fără TVA. Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, în preţul de achiziţie este inclus atât transportul, cât și montarea acestora. Aranjamentele florale și plantele vii au fost achiziţionate de la societăţile SC OLEANDER GARDEN SRL și SC BOŢI TRANS SRL. Și pentru că ghivecele cu mușcate nu puteau sta pe jos, primăria a mai achiziționat și niște suporturi metalice, pe cât de costisitoare, pe atât de inestetice. Astfel, au fost plătiți 178.750 de lei, fără TVA, pentru 130 de arcade cu 8 suporturi pentru flori, 40.460 de lei, fără TVA, pentru 68 de coloane-suport pentru flori, 59.400 de lei, fără TVA, pentru 60 de cutii metalice imitație lemn, 10.684,80 de lei, fără TVA, pentru 636 de suporturi de flori pentru stâlpi și alți 31.410 de lei fără TVA pentru 9 suporturi tip fluture cu 15 suporturi pentru flori.

La aceste sume se adaugă cele cheltuite în 2017 de administrația din Sebeș cu achiziționarea unor arbori ornamentali plantați pe unele străzi din municipiu, în total 31 de diferite specii de arbori ornamentali pentru care s-au cheltuit 16.012,88 de lei, fără TVA. Arborii ornamentali au fost achiziţionaţi de la SC BOŢI TRANS SRL și SC BELL FLOWER SRL.

Sebeșul – municipiul paradoxurilor: străzi neasfaltate la periferie versus gazon ca pe Naţional Arena în centru

Se știe că Sebeșul o duce foarte bine din punct de vedere financiar, în mare parte datorită investițiilor străine importante derulate în zonă.

Chiar și așa, adminstrațiile care s-au succedat până acum nu s-au prea înghesuit să investească în infrastructura municipiului sau a localităților aparținătoare, astfel că Sebeșul are încă străzi de pământ, neasfaltate, și probleme serioase cu sistemul de canalizare. Curțile a cel puțin două școli sunt nefrecventabile, copiii din Răhău trebuie să învețe temporar într-o fostă crâșmă, până când sediul școlii va fi reabilitat și abia sunt câteva luni de când locuitorii din Răhău s-au racordat, în sfârșit, la rețeaua de apă potabilă. E adevărat că în Sebeș, în mandatul lui Dorin Nistor, sunt în derulare proiecte importante pentru cetățeni și că s-au atras sume importante prin proiecte ce vor primi finanțare națională și europeană, însă până acestea nu vor fi concretizate, iar sebeșenii reclamă lipsuri importante, investiția masivă în înflorirea la propriu a orașului pare ostentativă.

Dacă varianta împodobirii, pe alocuri excesivă, cu mușcate și alte specii de flori, este una relativ des întâlnită la primarii cu dare de mână, ideea înverzirii spațiilor verzi cu gazon natural de tip rulou, ca acela utilizat la înierbarea stadioanelor cu pretenții, pare una cel puțin extravagantă. În condițiile în care spațiile verzi nu au fost refăcute cu totul, adică nu au fost înlocuite și bordurile relativ vechi și ”știrbe”. Până acum au fost îmbrăcați cu gazon natural 9.564 de metri pătrați, iar prețul plătit pentru metrul pătrat de gazon a fost de 31,40 de lei/mp, fără TVA. Adică, în total, s-au cheltuit 300.334 de lei, fără TVA.

Prețul cuprinde decopertarea suprafeţelor, nivelarea terenului, umplerea cu pământ, montare gazon rulou, administrare îngrășământ și transport. Justificat sau nu, rămâne de văzut, mai ales că porțiuni importante din gazonul montat în această vară s-au uscat și nici restul suprafețelor nu se simt prea bine. Gazonul a fost achiziționat de la firma S.C. BELL FLOWER din Alba Iulia, care îi are ca asociați pe Ioana Veronica Mărginean și Florin Daniel Mărginean, cel care deține și Toskana Garten, prin care desfășoară activități similare. ”În ceea ce priveşte motivul uscării rulourilor de gazon de pe centrul municipiului Sebeş (str.Lucian Blaga, respectiv zona din faţa zidului de fortificaţie al Bisericii evanghelice) s-a datorat (a fost cauzat – n.a.) razelor solare reflectate de către zidul bisericii fortificate direct pe brazdele înierbate, proaspăt montate, ținându-se cont de temperaturile foarte ridicate din perioada respectivă.

Menţionăm fapul că udarea «insuficientă» nu este un motiv real şi justificat, deoarece în cazul acesta întregul lot, ba chiar toată suprafaţa respectivă plus cele învecinate ar fi fost uscate ca şi cea în cauză. Rulourile/brazdele înierbate afectate au fost înlocuite deja cu altele, această lucrare plus noul material (rulourile înierbate/ brazdele înierbate) au intrat în garanţie, costul fiind suportat în întregime de către firma care a asigurat montajul.

În ceea ce priveşte uscarea marginilor gazonului montat anul acesta, motivul este de asemenea înfierbântarea marginilor rulourilor datorată (cauzată de – n.a.) bordurilor încinse în urma razelor solare și a temperaturilor ridicate”, se justifică reprezentanții Primăriei Sebeș.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.