sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Cu sprijinul arhitecţilor, al administraţiei locale şi al comunităţii, la Sebeş vor renaşte valorile culturale şi istorice ale burgului de altădată

Cu sprijinul arhitecţilor, al administraţiei locale şi al comunităţii, la Sebeş vor renaşte valorile culturale şi istorice ale burgului de altădată

Publicat în 17.12.2013 la ora 10:00

primaria sebesLa sala mică a Casei de Cultură “Lucian Blaga” din Sebeş a avut loc o dezbatere publică pe tema modernizării zonei centrale a municipiului.

La eveniment au fost prezenţi conf. dr. arh. Romulus Zamfir – decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, primarul municipiului Sebeş – Alexandru Dăncilă, viceprimarul Adrian Bogdan, consilieri locali şi numeroşi locuitori ai municipiului Sebeş. În sală s-au aflat şi doi reprezentanţi ai societăţii civile, prof. Nicolae Afrapt şi prof. Ionel Cârcoană, cei care împreună cu primarul Alexandru Dăncilă au pornit acest demers de schimbare a feţei oraşului, în luna septembrie a acestui an, când a început colaborarea cu arhitecţii clujeni. Discuţiile au vizat modernizarea zonei centrale a Sebeşului, construirea unui monument al eroilor, amenajarea Parcului Tineretului, dar şi a zonei din vecinătatea lacului. Din septembrie, 40 de studenţi din anii 3 şi 4 ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca au elaborat proiecte de modernizare a zonei centrale a municipiului Sebeş, iar apoi o parte dintre acestea au fost selectate pentru a fi expuse în sala mică a Casei de Cultură “Lucian Blaga” din Sebeş.

Turnul studentului şi parcul vor fi puse în valoare

După ce locuitorii municipiului au avut la dispoziţie mai multe zile pentru a-şi spune părerea cu privire la proiectele expuse la casa de cultură, ei au venit cu argumente, explicând cum vor să fie modernizat oraşul. Conf. dr. arh. Romulus Zamfir i-a asigurat pe cei prezenţi în sală că se vor strădui să ia din fiecare lucrare câte un lucru bun, astfel ca la final să se obţină rezultatul dorit de comunitate. “Turnul studentului şi parcul trebuie să păstreze o legătură, să fie puse în valoare. Sunt multe ţări în lume în care traficul este oprit în astfel de zone, în timpul weekendului, pentru ca membrii comunităţii să se bucure de relaxare. Restaurantul va fi modernizat, iar parcul are nevoie de cât mai mult spaţiu verde. Aici îşi vor mai găsi locul spaţiile de joacă pentru copii şi parcările”, a explicat Romulus Zamfir. Parcul trebuie reamenajat astfel încât cei care vin aici să poată să se relaxeze, să nu se simtă în niciun caz ca la muzeu. Arhitecţii susţin că e nevoie de reamenajarea şi păstrarea chioşcurilor cu flori, chiar dacă unii dintre cei prezenţi în sală au considerat că ele nu sunt potrivite pentru această zonă. O altă idee ar fi ca parcul să fie pus în valoare prin iluminat, care poate fi completat de o muzică adecvată. Plantele care îşi vor găsi locul în parc trebuie alese cu grijă, amenajarea zonei fiind o adevărată artă. Nu a fost trecută cu vederea nici amplasarea grupurilor sanitare, care trebuie să se afle într-o zonă uşor accesibilă. Ar mai fi nevoie şi de un foişor din lemn pentru fanfara care va încânta oaspeţii în zilele de sărbătoare.
lParcul trebuie să se integreze în oraş
În opinia arhitecţilor, în alegerea soluţiei se va ţine seama de faptul că oraşul trebuie să primească parcul, care nu va fi în niciun caz o piesă singuratică. Centrul municipiului Sebeş va fi amenajat astfel încât să fie destinat pietonilor. Încet, oraşul va scăpa de traficul infernal de fiecare zi şi îşi va recăpăta atmosfera de altădată, a vechiului burg. Dintre ideile venite din partea publicului amintim doar câteva: amenajarea canalelor cu apă care traversau cândva oraşul; pe timp de iarnă, lacul din Parcul Tineretului să fie utilizat pentru patinaj, una dintre propuneri vizând amenajarea unui teren de hochei.

Primul proiect de dezvoltare a Sebeşului

Referindu-se la costul acestei ample lucrări de modernizare a municipiului Sebeş, primarul Alexandru Dăncilă a precizat că va fi nevoie de fonduri importante. În prezent, administraţia locală este implicată în mai multe proiecte şi trebuie să restituie împrumuturi. Apoi, fără îndoială că va depune un proiect de modernizare a oraşului, care va fi finanţat din fonduri europene. “Administraţia locală doreşte să schimbe faţa Sebeşului. Vom reuşi doar împreună cu comunitatea. E important ca, peste ani, să ne întâlnim, încântaţi, că am reuşit să lăsăm ceva în urma noastră pentru acest oraş. După sărbători vom prezenta un proiect reprezentativ pentru modernizarea Sebeşului şi, desigur, vom lăsa comunitatea să-şi spună cuvântul”, a spus primarul Alexandru Dăncilă. La rândul său, prof. Nicolae Afrapt a vorbit despre modernizarea municipiului, fiind de părere că acest proiect reprezintă o premieră pentru Sebeş, dar şi pentru judeţul nostru. Prof. Afrapt i-a mulţumit primarului Alexandru Dăncilă pentru că a ascultat vocea comunităţii şi a pornit acest demers. De asemenea, el a propus ca Parcul Tineretului să redevină Parcul oraşului, aşa cum se numea în vremurile de altădată. În opinia prof. Nicolae Cârcoană, elementele de cultură ale Sebeşului trebuie puse în valoare prin acest proiect. Comunitatea s-a implicat pentru ca oraşul să fie amenajat aşa cum îşi doreşte ea, susţine prof. Cârcoană. Sebeşul poate să renască prin cultură, cu sprijinul unor oameni legaţi sufleteşte de municipiu, arhitecţii de la facultatea clujeană. Nu în ultimul rând, trebuie să se ţină seama de faptul că municipiul se află la intersecţia unor drumuri importante şi valorificând acest avantaj, el poate deveni un oraş turistic atractiv. Aşteptăm şi noi ca, treptat, la Sebeş să renască atmosfera burgului de altădată şi odată cu ea valorile culturale şi istorice, cu sprijinul arhitecţilor şi, desigur, al administraţiei locale.

Adriana DURIGĂ

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.