sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Comunitatea săsească din Sebeş i-a acordat „Insigna onorifică de aur” fostului primar Mugurel Sârbu

Comunitatea săsească din Sebeş i-a acordat „Insigna onorifică de aur” fostului primar Mugurel Sârbu

Publicat în 20.06.2013 la ora 23:17

La Sebeş a avut loc marţi, 18 iunie, în apropierea Bisericii Evanghelice din localitate, o întâlnire a comunităţii săseşti din municipiu, la care au luat parte atât locuitori ai Sebeşului, cât şi saşi plecaţi dincolo de graniţele ţării noastre, în Germania.

insigna de aur Mugurel SarbuAu fost invitaţi, de asemenea, primarul Alexandru Dăncilă, fostul primar Mugurel Sârbu, directorul Colegiului Naţional „Lucian Blaga” – Nicolae Moga, directorul general al firmei SC Dupex SRL – ing. Ioan Dura şi alţii. Alături de preotul Alfred Dahinten, s-au adresat invitaţilor Gerhard Wagner – preşedintele Comunităţii sebeşenilor din Germania şi Wilhelm Spilhauter – reprezentantul comunităţilor saşilor din Germania. Fostul primar al Sebeşului, Mugurel Sârbu, a primit din partea comunităţii săseşti din localitate, „Insigna onorifică de aur”, acordată pentru prima dată unui cetăţean de etnie română, aşa cum au precizat cei doi reprezentanţi ai comunităţilor din Germania. Insigna onorifică de aur este acordată de Uniunea comunităţilor săseşti ardelene din Germania şi aşa cum au amintit Gerhard Wagner şi Wilhelm Spilhauter, reprezintă o recunoaştere a meritelor fostului primar Sârbu în timpul mandatului său. De asemenea, aceştia au remarcat efortul acestuia „pentru păstrarea, conservarea şi restaurarea valorilor culturale, precum şi pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor saşilor ardeleni din zona Sebeşului”. Cei doi reprezentanţi ai comunităţilor săseşti au apreciat şi „convieţuirea dintre români şi saşi, dar şi sprijinul fostului primar Mugurel Sârbu pentru soluţionarea problemelor cu care s-au confruntat saşii rămaşi acasă, la Sebeş şi la Petreşti, iar cu cei plecaţi în Germania a păstrat legături strânse şi amicale”. La rândul său, Mugurel Sârbu a mulţumit pentru gestul său comunităţii germane, dar şi pentru aprecierile la adresa activităţii sale. „Avem proiecte de promovare şi dezvoltare a culturii noastre, cea care are un rol important în relaţiile noastre pe plan internaţional. Poate, pe viitor, Şcoala nr. 2 va purta numele compozitorului Karl Filtsch, din dorinţa de a-l readuce pe Filtsch la Sebeş. Chiar dacă nu mai am o activitate administrativă voi sprijini activităţile culturale şi edilitare. Mă bucur că în mandatul meu din perioada 2004 – 2008 l-am avut alături, ca viceprimar, pe Alexandru Dăncilă, azi primar al municipiului, alături de care am adus în prim plan comunitatea săsească. Mulţumesc comunităţii săseşti care mi-a fost alături”. Cei prezenţi au avut ocazia să asculte un scurt concert de muzică clasică, iar apoi au fost cuprinşi de amintiri din perioada trăită la Sebeş sau la Petreşti ori în alte zone în care cu mulţi ani în urmă s-au format comunităţi săseşti.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.