sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Comunicat de presă APM Alba: ”În anul 2014 nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației de formaldehidă la Sebeș”

Comunicat de presă APM Alba: ”În anul 2014 nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației de formaldehidă la Sebeș”

Publicat în 20.01.2015 la ora 11:50
   

apm-albaCu privire la revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru S.C. Kronospan Sebeș S.A., autorizarea funcţionării instalaţiei de formaldehidă de la S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L și rezultatul monitorizării concentraţiei de formaldehidă în anul 2014, la Sebeș, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis următorul COMUNICAT DE PRESĂ:

”Activitatea SC KRONOSPAN SEBEȘ SA este reglementată prin autorizaţia integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

SC KRONOSPAN SEBEȘ SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție.

A.P.M. Alba a parcurs procedura de reglementare în conformitate cu Ordinul MAPAM nr. 818/2003 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, cu completările și modificările ulterioare, până la această dată fiind parcurse toate etapele, inclusiv etapa de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu.

În perioada de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu au fost înregistrate la A.P.M. Alba contestații din partea publicului. Contestațiile publicului înregistrate la A.P.M. Alba au fost transmise Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în conformitate cu art. 43 din Ordinul MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

Pe perioada soluţionării contestaţiilor autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeș SA.

Pe platforma industrială KRONOSPAN Sebeş există şi instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L., care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, urmând să fie parcursă procedura de reglementare conform prevederilor Ordinului MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare.

În ceea ce priveşte monitorizarea formaldehidei în municipiul Sebeş, acesta se realizează în două puncte. Un punct de prelevare la limita cartierului Mihail Kogalniceanu, funcţional din anul 2008, cu frecvenţa de prelevare de 5 zile din 7. Al doilea punct de prelevare – cartierul Mihail Kogălniceanu, în incinta staţiei automate de monitorizare a calităţii aerului – AB2, amplasată în curtea Şcolii Gimnaziale nr. 4 Sebeş. După prelevare probele sunt determinate chimic, conform STAS 11332/79, în laboratorul de analize din cadrul APM Alba.

În scopul facilitării informării publicului cu privire la datele de monitorizare a formaldehidei, începând cu data de 15 ianuarie 2015, pe panourile exterioare de informare a publicului se afişează şi valorile concentraţiilor de formaldehidă determinate în municipiul Sebeş. Cele două panouri de informare se găsesc amplasate în municipiile Alba Iulia şi Sebeş.

În urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”.

Director Executiv APM Alba,
Mihaiela DEHELEAN – MIH

Comentarii

Un Comentariu la Comunicat de presă APM Alba: ”În anul 2014 nu s-au înregistrat depășiri ale concentrației de formaldehidă la Sebeș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.