sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Din Județ » Comunele Roşia de Secaş, Săsciori, Albac şi Ciugud îşi dispută trofeul „Cultură pentru Cultură”

Comunele Roşia de Secaş, Săsciori, Albac şi Ciugud îşi dispută trofeul „Cultură pentru Cultură”

Publicat în 15.07.2014 la ora 10:00

culturaIniţiat în urmă cu aproximativ 10 ani şi apreciat chiar de către Ministerul Culturii ca un proiect exemplar care ar trebui replicat şi în alte judeţe, Festivalul-Concurs „Cultură pentru cultură” a ajuns şi în acest an în pragul etapei finale.

Ea se va desfăşura sâmbătă, 19 iulie, în comuna Avram Iancu ca o prefaţă a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, manifestare populară care se va desfăşura duminică, 20 iulie, pe platoul Muntelui Găina. Unicitatea Festivalului „Cultură pentru cultură” este tocmai competiţia acerbă dar amical-artistică la care cheamă formaţiile populare care activează în cadrul căminelor culturale din comunele judeţului. Stimulentul financiar nu este unul neglijabil şi joacă un rol important în ambiţionarea artiştilor amatori de la sate. În plus, nu doar cântecul, obiceiurile ori dansul popular sunt promovate, ci este acordată o atenţie deosebită tuturor aspectelor tradiţionale ale vieţii la sat, de la meşteşuguri la artă culinară. Este de aceea un concurs complex cu premii pe măsură. Astfel, câştigătorii fazelor zonale obţin, pe lângă calificarea în marea finală de la Avram Iancu, şi 50.000 de lei, ocupanţii locului II – 30.000 de lei, iar cei clasaţi pe locul III – 20.000 de lei. Premiile finalei sunt aceleaşi, la care se mai adaugă o menţiune de 10.000 de lei. Rezultă că premiile totale la finalul concursului sunt: 100.000 de lei câştigătorul trofeului, 80.000 de lei – locul II, 70.000 de lei – locul II şi 60.000 de lei – menţiunea. Sunt bani frumoşi care vor finanţa lucrări de modernizare şi dotare a căminelor culturale, dar şi susţinerea activităţilor culturale prin achiziţionarea costumelor sau a instrumentelor.
Merită remarcat că cele patru faze zonale ale festivalului şi faza finală au fost suprapuse pe sărbători tradiţionale în zonele respective: Sărbătoarea de pe Câmpia Libertăţii la Blaj, Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” la Roşia de Secaş, Sărbătoarea Narciselor de la Negrileasa (comuna Bucium) şi Târgul de pe Tarcău (comuna Râmeţ), un târg tradiţional de mare amploare, dar acum uitat, însă pe care Consiliul Judeţean Alba, ca organizator principal al manifestării, doreşte să-l reînvie, măcar cultural.

Anca DINICĂ

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.