sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Comuna Săsciori este câştigătoarea celei de-a doua etape a festivalului concurs “Cultură pentru cultură”

Comuna Săsciori este câştigătoarea celei de-a doua etape a festivalului concurs “Cultură pentru cultură”

Publicat în 18.05.2014 la ora 10:44

loman-cultura-pentru-cultura-2014În cursul zilei de ieri, în localitatea Loman, cu ocazia urcării oilor la munte, a fost organizată cea de-a doua etapă a festivalului -concurs “Cultură pentru cultură” 2014.  Competiţia a reunit echipe de artişti din patru comune din zona Sebeşului, respectiv Pianu, Săsciori, Vinţu de Jos  şi Cut.

Primul loc a fost ocupat de ansamblul comunei Săsciori, care a câştigat premiul de 50.000 de lei pentru reabilitarea căminului şi va merge în etapa finală organizată în comuna Avram Iancu, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Locul II pe podium a fost ocupat de comuna Cut, iar locul III de artiştii din Vinţu de Jos. Comuna Pianu s-a clasat pe locul IV.

Cele patru comune au avut de trecut prin 3 probe: de gastronomie, spectacol folcloric şi prezentarea meşteşugurilor populare. Pe lângă spectacolul oferit de echipele din concurs, cei prezenţi au avut ocazia de a-i vedea pe scenă pe membrii ansamblului folcloric al judeţului Alba, Ansamblul folcloric „Stejărelul” Sebeşel, solista Maria Marcu, ca invitat onoare, dar şi pe interpreta Alexandra Dumbrăveanu.

Organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba. 25 de echipe de artişti sunt înscrise  în concursul de anul acesta. Festivalul se va desfăşura în 4 etape zonale şi una finală, iar câştigătorii locului I la fiecare etapă primesc 50.000 de lei, locul II- 30.000 de lei şi locul III – 20.000, bani pe care formaţiile artistice din fiecare comună îi vor folosi pentru reabilitarea Căminului Cultural.

Prima etapă a concursului a fost câştigată de comuna Roşia de Secaş, urmată de comuna Cergău şi Cetatea de Baltă.

Cea de-a treia etapă îi va aduce în faţa publicului pe artiştii din zona Munţilor Apuseni şi va avea loc în data de 18 mai, la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor urca pe scenă cu recitaluri şi dansuri populare ansambluri din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş.

Ultima etapă zonală se va desfăşura în data de 6 iulie, la Tarcău, şi participă  comunele Ciugud, Fărău, Cricău, Livezile Noşlac, Stremţ şi Unirea.

Etapa finală va avea loc pe 19 iulie, în comuna Avram Iancu, în prima zi a manifestărilor dedicate Târgului de fete de pe Muntele Găina.

Componenţa juriului: preşedinte Gheorghiţa Nicolae, producător TVR, coregraf Sorica Farcaşiu, prof. Gheorghe Burz, prof. Teodora Zărnescu, directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” – Daniela Floroian, prof. Romi Adam şi  maestrul bucătar Cosmin Toma.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.