Rămâi conectat

Actualitate

Colonelul Dorin Bucur – noul comandant al UM 01585 Petrești

Publicat

în

Începând din această lună, Unitatea Militară 01585 Petrești – Depozitul Central 133 Muniții „Valea Sebeșului”, care anul trecut a sărbătorit 80 de ani de existență, are un nou comandant în persoana col. Dorin Bucur, în vârstă de 55 de ani.

Funcția a rămas vacantă din luna februarie, odată cu trecerea în rezervă cu drept de pensie a col. Dorel Șimandan, atribuțiile acestuia fiind preluate de atunci de către actualul locțiitor, col. Francisc Winsch.

Originar din satul Limba, comuna Ciugud, col. Dorin Bucur a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie „Ioan Vodă” Sibiu, promoția 1987 și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, în anul 2006. Ulterior, a urmat cursurile postuniversitare la Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare (DRESMARA) Brașov.

De-a lungul carierei militare a fost încadrat pe diverse funcții la unități militare din garnizoanele Cluj-Napoca, București, Bârlad, Gurasada, Vințu de Jos și Hațeg, înainte de numirea în noua funcție fiind comandant al Depozitului 158 Muniții „Valea Mureșului” Vințu de Jos, subordonat tot UM 01585 Petrești, funcția eliberată astfel urmând să fie preluată interimar de lt. col. Darius Cordoș, locțiitor al comandantului. Colonelul Dorin Bucur este căsătorit, soția sa fiind profesoară, și are un fiu, medic veterinar.

De asemenea, în locul col. Darius Vasile, care s-a pensionat recent, la UM 01585 Petrești a fost numit în funcția de șef de stat major lt. col. Augustin Ciobanu, care a fost și purtătorul de cuvânt al unității. Felicitări și succes în activitate!

Actualitate

8 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 27 septembrie 2021, în Municipiul Sebeș și comuna Daia Română

Publicat

în

Astăzi, 27 septembrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 61 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 6 au fost atribuite Municipiului Sebeș și 2 comunei Daia Română.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 27 septembrie 2021, sunt următoarele:

Alba Iulia – 20 cazuri

Zlatna – 2 cazuri

Sebeș – 6 cazuri

Cugir – 3 cazuri

Câmpeni – 2 cazuri

Blaj – 5 cazuri

Aiud – 5 cazuri

Abrud – 2 cazuri

Avram Iancu – 1 caz

Bistra – 2 cazuri

Bucium – 1 caz

Ciuruleasa – 2 cazuri

Daia Română – 2 cazuri

Horea – 1 caz

Ighiu – 1 caz

Lupșa – 1 caz

Noșlac – 1 caz

Sâncel – 1 caz

Șona – 2 cazuri

Cazuri de reinfectare:

Alba Iulia – 1 caz

Duminică, în Alba au fost prelucrate 420 de probe, la Spitalul Județean (SJU) Alba. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 259.221.

Citește mai mult

Actualitate

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş: Stâlp funerar, datând din anul 1915

Publicat

în

Exponatul lunii septembrie 2021 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag,  folosit la începutul secolului XX, pentru a marca mormântul unui bărbat.

Stâlpul funerar, octogonal în secțiune, are înălțimea de 1,25 m. Suprafața acestuia este tratată distinct în succesiunea a 16 registre, fiind ornamentat doar în jumătatea superioară. Baza, de 48 cm, este prima parte, nedecorată, a stâlpului. Deasupra acesteia, urmează trei segmente de forma unor prisme, octogonale în secțiune, cu baza mică dispusă în jos. Stâlpul continuă cu o succesiune de 12 registre, tot octogonale în secțiune, cu lățimi ce variază între 4 și 9 cm, ale căror margini sunt decorate cu denticuli ciopliți.

Cele mai late sunt ornamentate cu X-uri, mai mici sau mai mari, motive decorative interpretate de specialiștii ca fiind simboluri solare. În partea superioară a stâlpului este dispusă o învelitoare rotundă, cu diametrul de 15 cm, confecționată din lemn de brad, cu marginile dințate, care îndeplinește atât un rol funcțional, protejând stâlpul de apa provenind din precipitații, cât şi unul decorativ-simbolic, fiind o reprezentare a discului solar. Învelitoarea are două mici perforații, în care era fixată, cel mai probabil, „pasărea-suflet”, care însă nu s-a păstrat. Pe trei dintre laturile registrelor (7-9), se păstrează inscripția „1915 Iuan Lup”, orientată de sus în jos, care consemnează anul decesului şi numele celui pentru care a fost confecționat stâlpul funerar.

Cimitirele din satele de munte din Mărginimea Sebeșului mai păstrează, însă, din ce în ce mai rar, obiceiul de a pune stâlpi funerari la mormintele bărbaților, practică care la jumătatea secolului trecut era prezentă în cătunele Șugagului, Loman, Tonea, Răchita, Pianu de Sus, Strungari, Purcăreţi și Plaiuri. La începutul secolului XX, fenomenul a fost, însă, mult mai răspândit în zona submontană, ocupând o arie cuprinsă între Orăștie și Făgăraș, cu intruziuni sporadice la sud de Carpați, în aria actuală a județelor Gorj și Mehedinți.

În general, stâlpii funerari sunt ornamentați, de sus și până jos, cu motive geometrice și, mai rar, cu motive florale sau vegetale, de cele mai multe ori elementele decorative sculptate fiind pictate, culorile cele mai frecvent folosite fiind roșul, negrul, verdele, albastrul și, mai rar, albul. În secțiune, au formă patrulateră (Pianu de Sus, Purcăreţi, Plaiuri, Strungari, Răchita, Loman, Tonea și Pleși) sau hexagonală / octogonală (Căpâlna, Deal și Jidoștina), cu diametrul de 8-12 cm, în timp ce înălțimea lor variază între 1,20 și 2 m, în funcție de vârsta decedatului (la copii și bătrâni stâlpii folosiți erau mult mai mici).

Un alt indiciu în stabilirea vârstei celui înmormântat este prezența păsării-suflet pe stâlp, ce apare exclusiv la tinerii necăsătoriți, situație în care, alături de stâlpul cu pasăre, se folosește și o „suliță de brad”, care trebuia să aibă o înălțime proporțională cu vârsta  pe care o avusese decedatul. Ocupația celui înmormântat, în viața pe care tocmai o părăsise, este indicată uneori de diverse însemne funerare. La Purcăreţi, dacă cel decedat era cioban, se lega de un colț al stâlpului o batistă în care se introducea, alături de moneda pusă la toți morții (gest care ne amintește de „obolul lui Caron” din mitologia romană), și un smoc de lână, iar la Loman, Tonea şi Răchita, dacă decedatul a fost cioban, se atârna de stâlp un clopoțel.

În cazul exemplarului ales ca exponat al lunii la muzeul din Sebeş, înălțimea (1,25 m), precum şi cele două perforații ale discului din extremitatea superioară a stâlpului, unde cel mai probabil a fost fixată o pasăre-suflet, ne îndreptățesc să credem că el marca mormântul unui tânăr necăsătorit, decedat în anul 1915.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Citește mai mult

Actualitate

11 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 26 septembrie 2021, în Municipiul Sebeș și comunele Daia Română, Doștat, Pianu și Săsciori

Publicat

în

Astăzi, 26 septembrie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 59 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Dintre aceste cazuri, 5 au fost atribuite Municipiului Sebeș, câte 2 comunelor Daia Română și Săsciori și câte 1 comunelor Doștat și Pianu.

Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 raportate astăzi, 26 septembrie 2021, sunt următoarele:

ALBA IULIA – 17 cazuri

AIUD – 7 cazuri

BLAJ – 2 cazuri

CÂMPENI – 2 cazuri

CUGIR – 3 cazuri

OCNA MUREȘ – 2 cazuri

SEBEȘ – 5 cazuri

CRICĂU – 2 cazuri

DAIA ROMÂNĂ – 2 cazuri

DOȘTAT – 1 caz

HOREA – 2 cazuri

IGHIU – 4 cazuri

LIVEZILE – 1 caz

LOPADEA NOUA – 1 caz

MIHALȚ – 1 caz

NOȘLAC – 1 caz

PIANU – 1 caz

ROȘIA MONTANĂ – 1 caz

SĂSCIORI – 2 cazuri

UNIREA – 1 caz

Cazuri reinfectare:

ALBA IULIA – 1 caz

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 254 de probe, la Spitalul Județean Alba. Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 258.801.

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes