sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » CJ Alba a renunţat la Casa Tischler din Sebeş, monument istoric

CJ Alba a renunţat la Casa Tischler din Sebeş, monument istoric

Publicat în 13.10.2016 la ora 10:00

casa-tischler-din-sebesConsilierii județeni au decis în ședința de luni, 10 octombrie 2016, să renunțe la dreptul de preempțiune asupra unei case, monument istoric, din municipiul Sebeș, pentru ca proprietarii acesteia să o poată vinde.

Casa Tischler din Sebeș este clasată ca monument istoric în Lista Monumentelor Istorice din 2015, cod AB-II-m-B-00328. Direcția Județeană pentru Cultură Alba a comunicat proprietarilor deja că nu dispune de fonduri pentru achiziționarea imobilului în cauză. Nici Consiliul județean nu intenționează să cumpere casa, monument istoric, astfel că proprietarii o pot scoate pe piața liberă.
La interpelarea consilierului județean din partea PSD, Daniel Zdrânc, care a fost interesat de ce CJ Alba renunță la un obiectiv cuprins în strategia turistică a județului Alba, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a explicat că instituția pe care o conduce are ca prioritate imobilele în care s-au consumat etape istorice importante pentru români, pentru cei din Alba – a se vedea casa primului primar al localității Alba Iulia. Bugetul CJ Alba nu permite la momentul actual investiții în toate casele monument istoric din județ, a mai explicat Dumitrel. Consilierul județean Gheorghe Feneșer a precizat că în Sebeș sunt foarte multe case monument istoric, dar care necesită sume astronomice pentru reabilitare deoarece sunt impuse anumite standarde de renovare de către comisia pentru monumentele istorice. Feneșer a mai spus că foarte multe case monument istoric din Sebeș sunt lăsate în degradare din acest motiv. Consilierul județean Dorin Sandea a fost de părere că CJ Alba nu trebuie să renunțe așa de ușor la dreptul de preempțiune asupra imobilelor monument istoric, până nu există o abordare unitară a clădirilor de patrimoniu.

N. I. T.

Facebook 

CJ Alba a renunţat la Casa Tischler din Sebeş, monument istoric
3.5 (70%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.