sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Economie » Cea mai mare cultură legală de cânepă din România se află la Sebeș

Cea mai mare cultură legală de cânepă din România se află la Sebeș

Publicat în 02.08.2015 la ora 11:44

cultura-canepa-la-SebesDacă de obicei, pe marginea drumului vezi terenuri cultivate cu porumb, cerale sau alte plante agricole tradiționale, în municipiul Sebeș, de la intrare și până la ieșire, poți observa cum culturile de cânepă se întind cât vezi cu ochii.

Este vorba despre o suprafață de 500 de hectare de cânepă pentru industria textilă si cea alimentară. Afacerea aparține unui olandez, respectiv firmei sale Agro Paraiso Sebeș SRL, care în urmă cu mai mulți ani a decis să investească în producția acestei plante industriale, cultivată în mod tradițional în țara noastră până în anul 1996, când a fost inclusă pe lista plantelor narcotice, ceea ce a condus la dispariția culturilor de acest gen.

Până în 1990, România era cel mai mare exportator de firbă de cânepă din Europa și pe locul trei în lume, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 49.000 de hectare. Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2014, pe teritoriul țarii noastre erau cultivate cu aceasta planta circa 770 de hectare de teren.

Deși cânepa industrială se înscrie în categoria plantelor psihotrope, pentru cultivarea sa fiind necesare avize speciale și monitorizare din partea Direcţiile pentru Agricultură, ea nu trebuie confundată cu cânepa indiană, întrucât concentrația de substanțe psihotrope pe care le conține este semnificativ mai mică.

• Cultivarea cânepii, o afacere bănoasă

Cultura de canepă este foarte profitabilă pentru că dintr-o singură plantă se obțin atât fibre textile, cat si semințe. În 2014, suprafața cultivată cu cânepă în România a crescut de patru ori, comprativ cu anul precedent.

De exemplu, compania Agro Paraiso Sebeș, aflată pe primul loc in topul cultivatorilor de canepă pentru fibră, a beneficiat anul trecut de subventii APIA, aceasta inregistrand in 2014 o cifra de afaceri neta de peste 1 milion de lei, precum si un profit de 524.881 lei, conform bilantului depus la Fisc.

Olandezul ar fi investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrică unde prelucrează canepa produsă la Sebeș. Profitul, poate ajunge si la 600 de euro la hectar.

Pentru anul 2015, fermerii care cultiva canepa pentru fibră vor primi un sprijin cuplat de 194 de euro/ha. Suma urmeaza sa creasca la 240 de euro/ha, pana in 2020, conform MADR. Pe langa acest sprijin cuplat, agricultorii pot beneficia si de subventia pe suprafata (SAPS) de 123 de euro/ha.

• Cine cumpără cânepă?

În industria alimentară culturile de cânepă se folosec pentru extragerea uleiului si semințelor decorticate, care se vinde cu circa 1000 de euro se vinde tona. Produsele din cânepă, cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății, sunt vândute și sub formă de suplimente alimentare.
Fibra tehnică se folosește și in industria auto, in profilul usii, cum ar fi de exemplu anumite serii de BMW si Mercedes. Uleiul se utilizează și la fabricarea vopselurilor, iar rezidurile rezultate în urma extragerii uleiului se folosesc ca nutreţ pentru animale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.