Rămâi conectat

Știri din zonă

Căprioară ucisă la lumina farurilor, cu o armă artizanală, la Șugag. Cum au încercat braconierii să scape de polițiștii din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Trei bărbați din comunele Pianu și Săsciori  au fost condamnați la pedepse de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracțiunilor de braconaj și complicitate la braconaj.

Deținătorul armei și cei care a tras focul care a ucis animalul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare, cu suspendare pe un termen de 3 ani. Al doilea bărbat a primit 1 an și 3 luni cu suspendare, iar al treilea a fost condamnat la 1 an de închisoare, tot cu suspendare.

În actul de sesizare s-a reţinut în esenţă că, inculpatul, la data 09.03.2022, în jurul orei 04:00, pe timp de noapte, s-a deplasat împreună cu alți doi inculpați, fără a fi deținători legali de arme letale ori posesori de permis de vânătoare și fără a fi înscriși în vreo autorizație de vânătoare eliberată conform legii, pe raza fondului cinegetic AVPS Vulturul, unde a împușcat la lumina farurilor mașinii, în afara perioadei legale, un exemplar de căprior (femelă), care se afla pe marginea drumului principal.

Animalul a fost ucis cu ajutorul unei arme letale de vânătoare, tip lisă, calibrul 16, confecționată în mod artizanal și care, cu aceeași ocazie, a deținut fără drept un număr de 13 cartușe nepercutate de calibrul 16 mm, din care 9 cartușe marca Rottweil Breneke Exact și 4 cartușe Thrill Shock Breneke, pe care le-a aruncat pe marginea drumului, fiind identificate cu ocazia percheziției domiciliare din 09.03.2022 încă 2 cartușe de același calibru.

Polițiștii au fost anunțați chiar în noaptea respectivă cu privire la comiterea unei infracțiuni de braconaj cinegetic, fiindu-le comunicat și numărul de înmatriculare al autoturismului.

Polițiștii au plecat spre locul indicat și, la intrarea în localitatea Laz, pe direcția de mers spre Șugag s-au intersectat cu autoturismul. Șoferul a accelerat la vederea lor, astfel că echipajul de Poliție a întors mașina și a pornit în urmărire. Mașina braconierilor a fost oprită în dreptul Primăriei Săsciori, unde au fost identificați cei trei inculpați.

Decizia magistraților de la Judecătoria Sebeș a rămas definitivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Mierea din iarbă neagră, produsă de un apicultor din Vingrad, remediu natural pentru orice tip de afecțiune

sebesinfo.ro

Publicat

în

Mierea neagră este produsă de Dănuț Pintea, un apicultor din Vingard. Mierea-medicament din munții Apuseni, superioară chiar și celebrei Manuka, este un remediu pentru orice tip de afecțiune.

Apicultorul din Vingard, comuna Şpring, surprinde cu un nou sortiment de miere specială, din munții Apuseni, mierea de iarbă neagră.

Iarba neagră este o plantă medicinală complexă, de la rădăcină, tulpină, frunze și flori, iar mierea neagră este foarte bogată în antioxidanți: „O găsim doar în munții Apuseni, de la cota 1.000 în sus și este bio sută la sută. Este o minunătie”, spune apicultorul.

Bărbatul și-a dus albinele la Brad prima dată în urmă cu 5 ani și a găsit întâmplător planta pe care o cunoștea din alte țări din Europa. S-a pus pe citit și cercetat proprietățile plantei și a început să producă acest sortiment de miere-minune, care poate fi consumată pentru însănătoșire.

Mierea neagră are un gust dulce-acrișor, este o miere care gelatinează, care odată extrasă se pune în borcan și așa rămâne, nu se mai poate lucra cu ea.

După cum se știe, fiecare miere este recomandată în funcție de proprietățile ei pentru anumite afecțiuni, dar mierea neagră poate fi folosită aproape pentru orice tip de boală, chiar și în cancer, luată în anumite proporții și amestecată cu altceva și chiar și la tumori cerebrale: „Este un real ajutor în cancer, boli depresive, dar și digestive. Este o miere foarte complexă, care ar trebui căutată de oameni, este o miere foarte sănătoasă. Nu este o miere pe care să o punem în cafea, e o miere medicament”, ne-a mai spus apicultorul.

Deși este o plantă căreia îi place să crească doar în zonele sărace, montane, proprietățile ei, compoziția ei sunt superioare chiar și celebrei Manuka, care este o miere foarte scumpă.

Mierea din iarbă neagră este produsă în cantități relativ mici, perioada de recoltare fiind foarte scurtă din 15 august până în 10 septembrie, deci mai puțin de o lună. De asemenea, bărbatul spune că totul depinde și de condițiile meteo: „Au fost ani în care dacă a plouat și a fost frig la munte, nu am făcut treaba, am mers degeaba, dar dacă anul e călduros, extragem mai mult”.

Dănuț Pintea se ocupă de albine împreună cu fiul său, căruia i-a transmis pasiunea pentru albinărit: „Avem în jur de 30-40 de stupi, nu producem mult, dar foarte bun”, mărturisește Dănuț Pintea.

Cu toate că nu este o muncă ușoară, familia Pintea face totul cu pasiune și plăcere, le sunt dragi albinele: „Mai fac și altceva acum, dar pe viitor cred că o să mă ocup doar de albine. Stupii sunt plecați tot anul, pleacă primăvara și se întorc în septembrie de la iarba neagră. Acum sunt deja la rapiță”, concluzionează apicultorul.

Fie că vorbim de sortimentele speciale de miere ca cea neagră sau duo, miere de salcâm, cea cu nucă sau miere cu turmeric, mierea de rapiţă sau de zmeură, mierea polifloră și cu propolis, cumpărătorii au avut și anul acesta de unde alege din produsele obţinute în stupina familiei din Vingard.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

O șoferiță de 43 de ani din Daia Română a ajuns la spital, în urma unui accident rutier pe care l-a provocat pe șoseaua de centura a Municipiului Alba Iulia

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 7 mai 2024, în jurul orei 20.50, la intersecția cu sens giratoriu dintre străzile Mărășești și centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia, o femeie de 43 de ani, din comuna Daia Română, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie de 58 de ani, din Cugir.

În urma accidentului, conducătoarea primului autoturism a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Ambele conducătoare auto au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 42 de ani din Vințu de jos cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, la Șibot

sebesinfo.ro

Publicat

în

Polițiștii din Șibot au depistat un bărbat din Vințu de Jos contucând sub influența băuturilor alcoolice, luni noaptea, 6 mai. În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a arătat o valoare de 0,42mg/l pur în aerul expirat.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 23.50, polițiștii Postului de Poliție Șibot au depistat un bărbat de 33 de ani, din comuna Vințu de Jos, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Principală din comuna Șibot, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes