sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sebeș, târnosită la împlinirea a 240 de ani de atestare documentară

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sebeș, târnosită la împlinirea a 240 de ani de atestare documentară

Publicat în 08.09.2018 la ora 9:45

În Duminica a XIV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Sebeș II, transmite Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ÎPS Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, cu prilejul împlinirii a 240 de ani de atestare documentară a locașului de cult, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Eugen Moldovan, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Construită în anul 1778, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Sebeș reprezintă cel mai vechi locaș de cult ortodox din municipiu, fiind ridicată în apropierea unei biserici de zid din secolul al XVI-lea. Înconjurată de cimitirul ortodox al orașului, biserica a fost edificată în timpul păstoririi protopopului Avram Moga (1774-1805), din daniile bunilor credincioși.

Biserica a fost construită în stil navă, având zidurile din cărămidă, amănunt identificat pe fila unui Minei pe luna noiembrie din anul 1778. În decursul anului 1900 au avut loc ample lucrări de renovare în interiorul locașului de cult. Astfel, biserica a fost dotată cu un nou iconostas, iar bolta altarului a fost împodobită cu pictură, executată de către Sava Henția. Între anii 1957-1969 a fost efectuată o altă serie de lucrări de restaurare a locașului de cult, sub coordonarea preotului Iacob Bologa.

De asemenea, în acest interval de timp a fost pictat și restul bisericii, lucrare realizată de către pictorul Ioan Căzilă din Sibiu. Fiind afectată de igrasie, pictura a fost curățată în anul 1993 de același pictor, urmând să fie reînnoită și în decursul anului 2012 de către Ioan Botiș din Cluj-Napoca.

În anul 2008, o echipă de restauratori de la Departamentul de conservare-restaurare a Muzeului ASTRA din Sibiu au executat lucrări de consolidare şi completare a structurii şi a decoraţiunilor sculptate, precum și de curăţire a icoanelor sau de vernisare a picturilor. De asemenea, în anul 2015, pictura avea să fie restaurată din nou, urmând să fie executate și alte lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii. Toate acestea au culminat cu slujba de târnosire a locașului de cult, oficiată de Arhiepiscopul Irineu.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.