sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Biblioteca școlară în limba germană inaugurată la Petrești

Biblioteca școlară în limba germană inaugurată la Petrești

Publicat în 01.06.2019 la ora 13:08

Ieri, 31 mai 2019, a fost inaugurata la Liceul German Sebes, locatia Petresti, o biblioteca scolara in limba germana. Ideea infiintarii acestei biblioteci s-a conturat in urma cu doi ani, cand elevi si profesori ai Liceului ”Dr.-Wilhem-Polthier” Wittstock si ai Liceului German Sebes s-au gandit cum ar putea pune mai bine in practica parteneriatul dintre cele doua unitati scolare.

Responsabilul pentru parteneriate al landului Brandenburg si Ministerul pentru Justitie, Europa si Protectia consumatorului din Landul german Brandenburg au adunat de la scoli si persoane private peste 18.000 de carti. Alte 2.000 sunt asteptate peste putin timp, in iulie. Elevii si profesorii liceului din Sebes, precum si cei din intregul judet Alba sau din Transilvania, pot imprumuta gratis carti de aici. Biblioteca contine nu numai carti de specialitate din diverse domenii si pentru diferiti ani de studiu, ci si literatura universala.

Cu ocazia inaugurarii bibliotecii, elevii scolii au avut ocazia sa intalneasca multe personalitati. Presedintele Consiliului Judetean Alba, domnul Ion Dumitrel, directorul general al ADR Centru Simion Cretu, domnul profesor Martin Bottesch, presedintele FDGR din Transilvania, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Alba si primarul municipiului Sebes Dorin Gheorghe Nistor  ne-au onorat cu prezenta. In lipsa unei aule ne-am adunat cu totii in Biserica Evanghelica din Petresti. Elevii au prezentat un mic program in limba germana, respectiv in dialectul sasesc.

Presedintele Consiliului Judetean a amintit indelungatul parteneriat dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Primarul municipiului Sebes nu a omis sa aminteasca de recenta vizita in orasul Wittstock. Domnul profesor Martin Bottesch a donat bibliotecii alte trei carti despre istoria minoritatii germane din Transilvania. Responsabilul pentru parteneriate al landului Brandenburg, domnul Klaus-Peter Krüger, a subliniat faptul ca inaugurarea bibliotecii reprezinta inca o piatra de temelie a colaborarii celor doua regiuni: „Noi avem un viitor comun, de care nu trebuie sa ne temem, daca dam societatii tineri educati si motivati. Acesta este scopul acestei biblioteci.”

In incheierea festivitatilor s-a taiat panglica, iar biblioteca isi asteapta vizitatorii.

Vorbind despre realitia bilaterala de partenerit cu Brandenburg, domnul Simion Cretu a precizat: In septembrie anul trecut am aniversat, la Alba Iulia, 10 ani de la oficializarea parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru si doresc sa multumesc in mod deosebit doamnei Dr. Birgit Schliewenz si domnului Krüger pentru buna cooperare, cu atat mai mult cu cat activitatile noastre comune au debutat in anul 2002. Parteneriatul nostru in domeniul social a primit o noua dimensiune incepand cu anul 2016, cand elevi romani si germani au realizat prezentari multimedia bilaterale ale celor doua regiuni. Din octombrie acelasi an a inceput sustinerea unor piese de teatrul experimental romano-german, pentru tineri si oameni mari, in Regiunea Centru si Brandenburg. De-a lungul celor 10 ani de colaborare si parteneriat oficial cu Landul Brandenburg am realizat un important transfer de bune practici si expertiza, iar din anul 2017, odata cu reinoirea parteneriatului nostru, alaturi de doamna Secretar de stat Anne Quart, am decis sa lucram impreuna si pentru dezvoltarea parteneriatelor intre scoli, in actiuni de ajutorare, cum ar fi aceasta strangere de material didactic din Brandenburg pentru scolile cu predare in limba germana din Romania, dar si in plan cultural si sa dam continuitate sprijinirii activitatilor de formare profesionala, cu accent pe aplicatiile in cadrul programului ERASMUS PLUS”.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.