sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Avem nevoie de specialiști, dar trebuie să le oferim condiții de învățare! Primăria Sebeş solicită 13,7 milioane de lei pentru construirea unui sediu nou pentru Liceul Tehnologic

Avem nevoie de specialiști, dar trebuie să le oferim condiții de învățare! Primăria Sebeş solicită 13,7 milioane de lei pentru construirea unui sediu nou pentru Liceul Tehnologic

Publicat în 26.03.2017 la ora 13:00

Primăria Sebeș solicită 13,7 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru construirea unei noi clădiri în care să învețe cei aproximativ 1.200 de elevi ai Liceului Tehnologic Sebeș.

În prezent aceștia sunt nevoiți să meargă la școală în două schimburi și să se deplaseze între trei amplasamente din municipiu pentru a participa la cursuri. Consilierii locali din Sebeș s-au întrunit în ședință de îndată la sfârșitul săptămânii trecute și au aprobat, cu unanimitate de voturi, depunerea proiectului privind construirea unei noi clădiri pentru Liceul Tehnologic Sebeș în vederea obținerii unei finanțări prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Investiția presupune construirea unei noi clădiri cu o suprafață totală de 5645 de metri pătrați în care va fi organizat un proces de învățământ modern pentru toți cei aproximativ 1200 de elevi ai liceului. Liceul Tehnologic Sebeș este una dintre cele mai mari unități de învățământ din județul Alba (1187 de elevi în anul școlar 2016-2017). Domeniile pregătirii de bază sunt electronică și automatizări, economic, turism și alimentație, industrie textilă și pielărie, industrie alimentară. Este de remarcat faptul că pregătirea tehnică este deosebit de căutată pe piața forței de muncă din zona Sebeș și din județul Alba, în unitatea școlară învățând tineri din comunele din zonă, iar forța de muncă pregătită aici lucrează la agenți economici din tot județul. Numărul elevilor domiciliați în alte localități ale județului care învață la Liceul Tehnologic este de 492 de tineri.
”Din păcate infrastructura educațională pe care elevii o au la dispoziție nu corespunde cerințelor unui învățământ modern. Orele de curs se desfășoară în două clădiri situate la distanță considerabilă una de cealaltă: clădirea A – strada Dorin Pavel nr. 2 și clădirea B – strada Viilor, nr. 2, în două schimburi, între orele 8.00 – 14.00 și 14.00 – 20.00. În clădirea A învață un număr de 196 de elevi (nivel liceal) repartizați în 7 clase. În clădirea B, în schimbul de dimineață (de la ora 8.00 la ora 14.00) 15 clase (nivel liceal și nivel profesional) cu un total de 420 de elevi, iar în schimbul de după-masă (de la ora 14.00 la ora 20.00) 11 clase (nivel profesional), cu un total de 308 elevi. De asemenea, majoritatea spațiilor de învățământ nu corespund cerințelor, fiind improprii desfășurării activităților de învățământ, nu există suficiente grupuri sociale, iar clădirea nu a fost reabilitată de mai bine de 30 de ani. De asemenea, atelierele destinate pregătirii practice se află într-o altă locație din municipiu. Transferul zilnic al elevilor și cadrelor didactice între cele trei amplasamente, alături de condițiile precare oferite de clădirile actuale, constituie elemente de demotivare și afectează negativ procesul de învățământ”, se arată în expunerea de motive a proiectului propus spre finanțare.
Toate cele de mai sus descriu necesitatea construirii unui nou corp de clădire pe strada Viilor nr. 2 în scopul rezolvării problemei desfășurării activității de învățământ într-un singur schimb, având în vedere faptul că un număr însemnat de elevi sunt domiciliați în comunele învecinate și sunt puși în situația de a aștepta mijloacele de transport în comun până la ora 21.00 pentru a se deplasa către case. Un alt argument important este acela al reducerii costurilor de întreținere, întrucât vechile clădiri nu au un randament energetic bun în contextul vechimii imobilelor și a instalațiilor de încălzire.

I. P.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.