sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Aproape 40 de tone de pești morți au fost strânse zilele trecute dintr-un iaz din comuna Daia Română

Aproape 40 de tone de pești morți au fost strânse zilele trecute dintr-un iaz din comuna Daia Română

Publicat în 01.06.2017 la ora 18:07

Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Marcela Crețu, a declarat, joi, că peștii au fost găsiți morți cu gura căscată la suprafață, ceea ce înseamnă că nu mai aveau oxigen.

”S-au luat probe de față cu administratorul societății din secțiunile specifice, din iazul piscicol, din amonte, din aval, de pe cursul de apă, de la stația de epurare, în secțiunile importante să vedem care este concentrația de ce o fi fost. Concentrația de oxigen din iaz era foarte mică. 7 este limita admisibilă a oxigenului în lacuri și dânsul avea cam 0,78. Când am ajuns erau pești morți pe luciul apei și peștișori mici cu gura căscată la suprafață. Clar că nu mai aveau oxigen. Oxigenul e consumat de materie organică, în general. Într-adevăr apa a venit cu încărcare organică, dar nu în cantitate atât de mare să consume tot oxigenul. În perioada aceea a tot plouat, presiunea atmosferică a fost foarte scăzută (…) Pe fundul iazului e depus un strat gros de nămol. Structura solului și a albiei e nămol negru și urât mirositor. Nămolul s-a depus, de-a lungul anului, și s-a antrenat și, credem, bănuim, s-a spart pelicula care stabilizează nămolul și a favorizat și evaporarea gazului pe care-l conține nămolul, materie organiză, ce a mai fost acolo, și, probabil, toate, toate au dus la consumarea oxigenului”, a spus Marcela Crețu.

De asemenea, șeful Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, a declarat că aproape 40 de tone de pești au murit prin asfixiere, iazul are o suprafață de 35 de hectare, iar nivelul apei a fost normal.

Și Zdrânc a declarat că este posibil ca mortalitatea să se fi produs din cauza descompunerii nămolului de pe fundul iazului, care ar fi determinat consumarea oxigenului. De asemenea, el a afirmat că administratorul iazului nu a raportat deversări toxice.

”Analizele vor fi finalizate săptămâna viitoare. Sunt mai mulți factori care au determinat consumarea oxigenului”, a mai spus Dorin Zdrânc.

La rândul său, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, Ioan Martin, a declarat că instituția pe care o conduce a deschis o anchetă.

”Am trimis probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală la București, așteptăm pe marți, miercuri, rezultatele examenelor cerute, toxicologic și virusologic. Am făcut certificate pentru neutralizarea peștelui mort care s-a dus la incinerat”, a spus Ionuț Martin.

Administratorul societății din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare. Au fost strânși atât pești mici, dar și mari, de 30-40 de centimetri.

De asemenea, autoritățile susțin că una dintre sursele de alimentare ale iazului este pârâul din localitate, dar și o stație de epurare a apei uzate care funcționează parțial.

Iazul a fost făcut în anii 1980 și este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare.

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.