sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Economie » APM Alba a emis autorizația integrată de mediu pentru compania Kronospan Sebeș. Aceasta are o valabilitate de zece ani

APM Alba a emis autorizația integrată de mediu pentru compania Kronospan Sebeș. Aceasta are o valabilitate de zece ani

Publicat în 09.01.2017 la ora 17:57

Compania Kronospan, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, a obținut, astăzi, 9 ianuarie 2017, autorizația integrată de mediu pentru următorii zece ani, pentru Instalația de producere a plăcilor lemnoase de tip MDF și PAL, a formaldehidei și a rășinoaselor pe bază de formaldehidă, de la Sebeș.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba, Mărioara Popescu, a declarat, luni, că autorizația integrată de mediu pentru Kronospan Sebeș a fost semnată, după ce, în ultimele zile, s-a răspuns tuturor observațiilor venite din partea oamenilor.

”Autorizația este emisă, este semnată, urmează să se scaneze și să se posteze pe site-ul agenției noastre. Noi am răspuns tuturor observațiilor publicului. APM Alba a impus niște limite la emisiile de poluanți, mult mai jos decât prevăd BAT-urile. Ne-am impus punctul de vedere, iar operatorul a acceptat. Din punctul meu de vedere acesta este cel mai mare câștig. Nu ne-am abătut niciun milimetru, nici în stânga, nici în dreapta, de la legislația de mediu, de la ceea ce ne impune legea”, a spus Mărioara Popescu.

Potrivit acesteia, compania Kronospan Sebeș se încadrează în limitele admise de legislația de mediu, implementată după directivele europene.

APM Alba a decis emiterea autorizației la începutul lunii decembrie, iar, conform procedurii, oamenii au avut timp să depună observații timp de 30 de zile. Autorizația de mediu a companiei Kronospan Sebeș a fost semnată astăzi, în ultima zi în care cea veche, obținută în urmă cu zece ani, mai este în vigoare.

Decizia de emitere a fost luată în urma verificării documentației depuse și a amplasamentului, în urma consultării publicului și a autorităților publice competente, membre ale Comisiei de Analiză Tehnică, se arată în documentul emis de APM Alba.

Totodată, APM Alba precizează că decizia de emitere a autorizației integrate de mediu se bazează pe respectarea prevederilor privind emisiile industriale: luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare nu va fi cauzată, evitarea producerii de deșeuri, utilizarea eficientă a energiei sau luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor.

În luna octombrie a avut loc o dezbatere publică privind solicitarea de emitere a autorizației, iar reprezentanții ONG-urilor au acuzat compania că la Sebeș ”nu este o poluare oarecare”, ci o ”poluare cu efect cancerigen asupra omului”, iar compania ar trebui relocată în afara orașului. Directorul Kronospan, Oana Bodea, a declarat că de-a lungul timpului toate măsurătorile, la toate punctele de emisie, au arătat că valorile noxelor sunt în limitele legale și mult sub limitele legale.

Un participant la dezbatere a spus că Kronospan a fost prezentat ”ca pe o mireasă, fată mare, imaculată”, dar nu este așa, iar ”situația stă cu totul altfel”, fiind ”gravă, înfiorătoare și îngrijorătoare”, spunând că din cauza poluării scade valoarea bunurilor imobile, iar ei nu mai pot efectua tranzacții.

Directorul Kronospan a adăugat că la Sebeș s-au făcut investiții de 34 de milioane de euro în protecția mediului, în echipamente pentru reducerea emisiilor, care pot fi verificate, inclusiv prin facturi, iar un studiu de sănătate, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Regional Cluj, spune că fabrica nu are un aport negativ asupra sănătății populației și că își poate desfășura în continuare activitatea pe amplasamentul din Sebeș.

În ultimii ani, la Sebeș s-au organizat mai multe proteste în stradă, iar oamenii cereau autorităților să îi scape de poluare.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit circa 600 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Investiția de la Sebeș se ridică la 280 de milioane de euro. Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş.

Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.