sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » APIA țepuită cu 27 milioane de euro de către firma din Bulgaria care a câștigat licitația de furnizare a uleiului şi făinei pentru românii săraci

APIA țepuită cu 27 milioane de euro de către firma din Bulgaria care a câștigat licitația de furnizare a uleiului şi făinei pentru românii săraci

Publicat în 20.01.2013 la ora 17:40

Aproximativ 2,7 milioane de români cu venituri mici nu şi-au primit în 2012 uleiul şi făina la care au dreptul în mod gratuit, potrivit Programului European de Ajutorare pentru persoanele defavorizate din România (PEAD).

Viem Corporation Food, firma din Bulgaria cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat anul trecut două contracte în valoare totală de 26,6 milioane de euro pentru furnizarea de ulei şi făină, nu şi-a onorat contractul.

„Cu toate demersurile făcute de APIA pentru continuarea livrărilor, operatorul economic din Bulgaria nu şi-a mai realizat obligaţiile contractuale. Următorul pas îl reprezintă executarea scrisorii de garanţie”, au declarat reprezentanţii APIA.

Primul contract pe care firma din Bulgaria îl are cu APIA este pentru furnizarea unei cantităţi de 36,2 mii tone de făină, valoarea contractului fiind de 6,60 milioane euro.

Cel de-al doilea contract este în valoare de 20,03 milioane de euro şi vizează furnizarea unei cantităţi de 17,1 mii kl de ulei, potrivit datelor furnizate de APIA.

„Garanţiile de bună execuţie s-au constituit în cuantum de 110% din valoarea contractului pentru furnizarea de ulei de floarea soarelui (…) şi în cuantum de 148,06% din valoarea contractului pentru furnizare făină albă de grâu, în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 562/2011”.

APIA a transmis firmei din Bulgaria notificările de reziliere a contractelor, stabilind şi totalul penalităţilor pentru părţile din contracte care nu s-au realizat.

Reprezentanţii APIA susţin că până la sfârşitul anului trecut, adică la scadenţa contractelor de furnizare, firma din Bulgaria livrase doar 30% din cantitatea de faină prevăzută în contract şi 3% din cantitatea de ulei.

„Această situaţie a fost comunicată şi Comisiei Europene în vederea refolosirii fondurilor comunitare neutilizate aferente acestor contracte”, au precizat oficialii APIA.

Contractele cu firma din Bulgaria pentru făină şi ulei de floarea soarelui au fost încheiate în iunie şi respectiv septembrie anul trecut, în urma unor licitaţii publice deschise, potrivit APIA.

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.