sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Administratorul amenajării piscicole de la Daia Română solicită autorităților o anchetă reală, după ce o cantitate de 36 de tone de pește mort a trebuit scoasă din iaz

Administratorul amenajării piscicole de la Daia Română solicită autorităților o anchetă reală, după ce o cantitate de 36 de tone de pește mort a trebuit scoasă din iaz

Publicat în 29.07.2017 la ora 22:14

Administratorul amenajării piscicole de la Daia Română a depus o plângere penală prin care solicită autorităților competente să cerceteze poluarea persistentă cu care se confruntă, având ca sursă stația de epurare a comunei.

Cel mai mare dintre iazurile societății Delta Plus SRL Daia Română este poluat periodic cu dejecții ce provin de la această stație. La sfârșitul lunii mai, în urma unui veritabil accident ecologic, societatea a suferit pagube de sute de mii de lei după ce o cantitate de 36 de tone de pește mort a trebuit scoasă din iaz, în urma deversării de nămol având parametrii mult depășiți în ceea ce privește concentrația de amoniac.

Administratorul stației de epurare, societatea Apa CTTA SA Alba, a fost amendat în luna iunie cu suma de 60.000 de lei de către Garda de Mediu. ”Ne confruntăm din nou cu mortalitate piscicolă. Este o joacă de-a v-ați ascunselea. Situația persistă și s-a agravat. Nimeni nu a făcut nimic și nu ne-a băgat în seamă. Nimeni nu ne-a anunțat oficial despre existența unui poluator în amonte. Am sesizat SGA Alba de fiecare dată când am observat poluare evidentă de la stația de epurare. Până la un moment dat am făcut doar sesizări verbale, dar acum am început să depun și plângeri scrise, peste tot, de la SGA, Prefectură, Apa CTTA și până la Agenția de Pescuit și Acvacultură de la care am concesionat amenajarea piscicolă”, a spus Gheorghe Bedreagă, administratorul societății Delta Plus SRL.

Acesta a precizat că, zilnic, sunt sute de pești morți și susține că mortalitatea are aceeași cauză ca la evenimentul din urmă cu două luni. ”Este clar o încărcătură mare de amoniac în deversările de la stația de epurare, care produce dereglări iar bazinul rămâne fără oxigen. Cerem o anchetă reală și nu o joacă de-a baba oarba cum s-a întâmplat până în prezent”, susține reprezentantul societății. În urma anchetei desfășurate după incidentul din luna mai, s-a constatat că peştii au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l. Garda de Mediu a constatat atunci că stația de epurare nu era exploatată corespunzător, nefiind curățată treapta mecanică de nămol.

Iazul a fost amenajat în anii 1980 şi este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare. În urma demersurilor realizate de administratorul amenajării piscicole, Instituția Prefectului Alba va organiza în această săptămână o întâlnire în scopul analizării situației și identificării de soluții pentru stoparea poluării.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 328 ori

Administratorul amenajării piscicole de la Daia Română solicită autorităților o anchetă reală, după ce o cantitate de 36 de tone de pește mort a trebuit scoasă din iaz
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.