sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Politică » (P) Alegeri Locale 2016 – Cu fonduri europene dezvoltăm Sebeşul

(P) Alegeri Locale 2016 – Cu fonduri europene dezvoltăm Sebeşul

Publicat în 10.05.2016 la ora 11:42

dorin-nstor-pnl-sebes-afis-electoral-locale-2016Pentru că sunt puţine autorităţile publice din România care ştiu cum să atragă şi să folosească fondurile europene, Sebeşul a pierdut recent competiţia cu Polonia pentru o nouă investiţie Mercedes.

Vina este în acest caz a autorităţilor centrale, dar nici Primăria Sebeş nu a strălucit până acum în utilizarea de fonduri europene mai ales pentru dezvoltarea infrastructurii. Administraţia din Sebeş se poate lăuda cu un singur proiect cu finanţare europeană în ultimii şapte ani.

Din păcate nu putem recupera aceşti 7 ani în care Sebeşul nu a avut niciun proiect major cu finanţare europeană, pentru că fie n-a avut cine să îl scrie, fie administraţia a fost pur şi simplu dezinteresată şi incapabilă să facă ceva în această direcţie. Sebeşul a pierdut o oportunitate. Trebuie să fim cu toţii conştienţi de asta chiar dacă, vă promit, nu o să stăm să ne lamentăm pe ruinele „grelei moşteniri”. Nu putem da timpul înapoi însă e timpul să deschidem ochii şi mintea, să scriem proiecte viabile, utile pentru oraş şi oamenii lui, pentru că bunele  intenţii nu ţin de foame, nici de canalizare, nici de străzi reparate.

Vreau însă să spun  de la început, pentru că nu vreau să-i amăgesc pe sebeşeni, ci să le spun realitatea, că fondurile europene nu sunt disponibile pentru orice. Noi trebuie să scriem proiecte care să se încadreze în liniile de finanţare. Şi sunt destule de făcut la Sebeş:

• Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice care va însemna mai puţini bani de la bugetul local cheltuiţi cu energia electrică şi termică;
• Reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ, dar şi posibilitatea de a face acelaşi lucru pentru ansamblurile de locuinţe unde există asociaţii de proprietari, Fonduri disponibile până la 25 de milioane de euro;
• Reabilitarea şi extinderea iluminatului public, folosirea de corpuri de iluminat economice, pentru că, nu-i aşa, vrem să redăm Sebeşului strălucirea, şi putem să o facem la modul cel mai propriu. Fonduri disponibile până la 5 milioane de euro;
• Modernizarea străzilor, inclusiv cu înlocuirea sau extinderea reţelelor de utilităţi (apă, canalizare), mai ales a celor conectate la autostradă şi din DN 1. Cu prioritate acestea din fonduri europene pentru că acestea sunt eligibile pe astfel de priiecte. Salvăm astfel banii din bugetul local pentru a moderniza şi celelalte străzi care nu sunt eligibile pe proiecte europene.
• Restaurarea monumentelor istorice aflate în proprietatea primăriei sau parteneriate cu unitatile de cult care au astfel de cladiri.
• Reabilitarea şi modernizarea Parcului Arini, cu accent pe zona cedată către SC Hidroelectrica pentru construirea unui baraj. Vom construi alei, piste de biciclete, vom amplasa foişoare, pergole, locuri de joacă, şi mobilier urban şi, bineînţeles, vom reface toată zona verde.
• Reabilitarea, modernizarea, extinderea, dotarea unităţii de primiri urgenţe de la Spitalul Municipal. Şi aici putem aplica până la 17 milioane de euro;
• Există fonduri europene pentru sprijinirea comunităţilor defavorizate prin construirea de creşe, grădiniţe, pentru îmbunătăţirea infrastructurii, pentru centre sociale şi reamenajarea spaţiilor verzi a unor terenuri de joacă sau de sport.

Acestea sunt probleme ale Sebeşului pe care le putem rezolva aplicând pentru fondurile disponibile prin Programul Operaţional Regional. Dar există şi alte programe operaţionale sectoriale pentru care autorităţile publice sunt eligibile, aşa cum există şi surse de finanţare nerambursabilă puse la dispoziţie de alte sisteme decât Uniunea Europeană şi există şi concursurile pentru fonduri prin
programe guvernamentale. Vom participa la toate aceste concursuri şi creând o echipă profesionistă în Primăria Sebeş, vom aduce aici cât mai multe dintre aceste fonduri.

Eu nu vă spun că toate acestea le vom realiza peste noapte, eu vă asigur de SERIOZITATE ŞI PERSEVERENŢĂ PENTRU UN SEBEŞ MODERN

Dorin NISTOR,
candidat PNL pentru funcţia de primar al municipiului Sebeş

PNL Alba – Publicitate electorală

(P) Alegeri Locale 2016 – Cu fonduri europene dezvoltăm Sebeşul
3 (60%) 4 votes

Comentarii