Rămâi conectat

Știri din zonă

Un accident rutier a lăsat ieri seară Lancrămul în beznă

sebesinfo.ro

Publicat

în

accident-Lancram-25-sep-2015Lancrămul a fost deconectat de la rețeaua de electricitate, după ce un stâlp a fost doborât la pământ în urma unui accident rutier petrecut ieri, în jurul orelor 17.30.

La 4 ore de la accident, circulația rutieră între Sebeș și Alba Iulia era încă foarte îngreunată. Cozile de mașini se întindeau pe kilometri, traficul în zona Lancrăm desfășurându-se alternativ pe o singură bandă de mers.

Un echipaj de la Electrica a lucrat non-stop de mai bine de 3 ore pentru remedierea defecțiunii – înlocuirea cablurilor rupte și reconectarea rețelei la energia electrică în condiții de siguranță.

[youtube_sc url=”https://youtu.be/8JDOc74FMTk”]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Bărbat de 54 de ani din Săsciori reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,82 mg/l alcool pur în aerul expirat

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 23 aprilie 2023, în jurul orei 21.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat de 54 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 670C, pe raza localității Dumbrava, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Georgiana Pavelescu, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de an promovarea cu mândrie a județului Alba, a tradițiilor și identității noastre naționale, chiar în centrul capitalei europene, Bruxelles.

Festivalul Arthis Fest a ajuns în 2024 la cea de-a XXX-a ediție, iar de 10 ani se bucură de sprijinul lui Victor Negrescu, în calitate de europarlamentar, fiind cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia organizat de Asociația Belgo-Română Arthis, în centrul capitalei europene, la Bruxelles.

Invitat de onoare la Arthis Fest 30 în Place de la Bourse, județul Alba a fost reprezentat cu onoare de mai mulți artiști locali printre care s-a numărat și Georgiana Pavelescu, tânăra solistă de doar 18 ani, din comuna Săsciori, care a încântat comunitatea cu pasiunea ei pentru cântecul popular.

„Arthis Fest 30 a fost o experiență frumoasă, unică, nouă. De cât profesionalism au dat dovadă oamenii de acolo, sunt impresionată.

Multe mulțumiri domnului europarlamentar Victor Negrescu și întregii echipe Arthis Asbl-vzw pentru oportunitatea frumoasă de a ne putea afla timp de trei zile în „Inima Europei” și de a bucura sufletele românilor din diaspora!

Multe mulțumiri și domnului viceprimar al comunei Săsciori Gheorghe Nicoară care a făcut posibilă prezența mea în cadrul acestui eveniment. „Primăvara românească la Bruxelles” este din punctul meu de vedere un eveniment cu și despre oameni, cu și despre români.

Am trăit momente frumoase, unice, momente ce ne vor rămâne tuturor în suflet, la fel ca și oamenii cu care le-am împărțit! Îmi sunt dragi și abia aștept să mă revăd cu fiecare dintre ei! A fost despre zâmbete, despre oameni frumoși, despre prietenii, despre autentic și tradițional! A fost frumos!

Multe mulțumiri tururor celor care ne-au fost alături mie și celorlalți invitați pe parcursul șederii noaste în Bruxelles, sunteți minunați!”, a transmis Georgiana.

Absolventă a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba-Iulia, la secția de canto popular sub îndrumarea maestrului Adi Albu, Georgiana a început să își croiască drumul în lumea muzicii de la o vârstă fragedă. Bazele sale solide în cântul popular au fost puse în cadrul Ansamblului „Felician Farcașiu” din Sebeș, sub îndrumarea doamnei profesor Adina Hada.

În prezent, Georgiana este solistă în cadrul Ansamblului de dansuri „Doru Munților” din Săsciori, unde își împărtășește pasiunea pentru tradițiile și obiceiurile locale alături de alți colegi talentați, contribuind la păstrarea și promovarea moștenirii culturale transmise de la o generație la alta.

Georgiana a participat în decursul ultimilor ani la mai multe festivaluri și concursuri de muzică populară, dintre care amintim Festivalul „Tradiții la Petrești”, Festivalul „Coborâtul Oilor” din Loman, „Târgul de fete” de pe Muntele Găina și a câștigat Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală în secțiunea Muzică Vocală Tradițională Românească, Variantă Locală, în anul 2023.

Talentată și ambițioasă, tânăra solistă visează să studieze la academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și, cu toate că a ales să rămână un an acasă pentru a-și ajuta părinții și cei trei frați mai mici, Georgiana se pregătește temeinic pentru admiterea din iunie: ”Mă pregătesc serios și sunt sigură că voi reuși. Am stat un an acasă să îmi strâng bani, cânt la evenimente și unde sunt invitată pentru a putea merge la școală la Cluj”, povestește tânăra.

Pe lângă vocea expresivă și puternică, dar și plină de sensibilitate cu care Georgina a fost înzestrată, aceasta și compune: ”Îmi vine în minte o linie melodică, un vers și imediat mi le notez, când am strâns mai multe, le pun cap la cap și le finisez până sunt pe deplin mulțumită de ce a ieșit. Îmi place ca totul să fie făcut cu perfecțiune”, mărturisește solista.

Georgiana Pavelescu este mândră de originile ei și mărturisea în timpul vizitei la Bruxelles că oricât de fascinată este de tot ce a descoperit în inima capitalei europene, gândul îi zboară mereu la familie, la cei dragi, dar și la oițele de acasă: ”Prin cântecele mele am vrut să aduc bucurie în sufletele românilor aflați departe de casă, să le alin dorul de România, dar și să duc mai departe tradițiile noastre frumoase de pe Valea Sebeșului”, spune artista.

Cu fiecare notă interpretată, Georgiana Pavelescu demonstrează că pasiunea și dăruirea sunt cheile către succes în lumea muzicii populare românești. Tânăra este un exemplu inspirațional pentru tinerii artiști care își doresc să urmeze calea tradiției și să își pună amprenta pe moștenirea culturală a țării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

ÎPS Irineu, prezent la hramul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț – protopopiatul Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 23 aprilie 2024, în Săptămâna Floriilor, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș.

Acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului vechii biserici a acestui așezământ călugăresc. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Rafaela Purda.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a spus: „Iisus Hristos este «Atletul» dumnezeiesc, «Eroul» de pe Golgota, Care a spus: «Slujitorul nu este mai mare decât stăpânul său. Dacă pe Mine M-au prigonit, și pe voi vă vor prigoni». Noi puntem să-L urmăm pe El mergând pe calea îngustă a crucii, a jertfei și a renunțărilor. Așa au făcut Sfântul Gheorghe și martirii creștini care bine s-au nevoit și s-au încununat. Să ne fie clar că nu există odihnă fără osteneală și nici biruință fără luptă. De aceea, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Luptă-te lupta cea bună a credinței; cucerește viața veșnică la care tu ai fost chemat»”.

Viața mănăstirească de la Țeț își identifică începutul cu data de 15 august 1952, când monahul Ghenadie Marciu, călugărit la Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) de către părintele Arsenie Boca, a ajuns aici şi a ridicat prima biserică. Părăsit din motive politice, așezământul a fost reînființat în anul 1990 de către părintele Sofronie Boboia. Noul locaș de cult, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicat între anii 1994-2002, biserica fiind sfințită la data de 26 iulie 2003. Mănăstirea de la Țeț se află la o distanţă de 60 km de municipiul Sebeş, fiind situată pe cursul Văii Sebeş – Şugag – Tău – Miraj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes