Rămâi conectat

Sebeșeni

Spitalul Municipal din Sebeş la peste 100 de ani: Mărirea şi decăderea

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Mărirea şi decăderea

Sebeşul a fost ridicat de coloniştii saşi la mijlocul secolului al XII-lea, în depresiunea Apoldului, imediat în amonte de vărsarea Secaşului în râul Sebeş. Peisajul este captiv între şiruri de munţi de care pare imposibil să te apropii, deşi ai impresia că îi poţi atinge cu mâna. Pentru cei care vizitează Alba, expresia lui Blaga despre spaţiul mioritic nu mai pare un simplu concept. La sfârşitul se­colului al XIV-lea, Sebeşul era printre cele mai însemnate oraşe din Transilvania, găsindu-se printre cele cinci burguri care au beneficiat la 1376 de reînnoirea privilegiilor breslelor, alături de Sighişoara, Orăştie, Sibiu şi Braşov. Decăderea sa a început abia atunci când Alba Iulia a fost aleasă drept capitală a Principatului Transilvaniei, Sebeşul aflându-se la numai 15 km de aceasta. Între cele două localităţi au apărut, în epocă, războaie comerciale între păturile negustoreşti germane din Sebeş şi cele evreieşti de la reşedinţa principilor maghiari.

Burgul a reuşit să-şi păstreze poziţia meşteşugărească, dar a pierdut vadurile comerciale. Spre deosebire de Braşov şi Sibiu, Sebeşul a intrat în stagnare. Între 1438 şi 1657, oraşul a fost victima a numeroase invazii. În 1495 şi 1832 a fost distrus de incendii uriaşe. A fost devastat de epidemiile din 1738 şi 1849. A fost năruit de războaie civile, răzmeriţe şi revoluţii. Cu toate acestea, în 1893 mai avea aproximativ 6000 de locuitori.

Primarul Johann Schopp

Sebeşul s-a întors la viaţă în 1900, datorită unui singur om. Un primar, Johann Schopp, edilul care a condus urbea între anii 1907 şi 1918, cea mai lungă şi cea mai prolifică perioadă în ce priveşte dezvoltarea din acele vremuri a oraşului.

În timpul mandatului său, s-a realizat marea majoritate a importantelor edi­ficii cu care Sebeşul se poate mândri în mare parte şi astăzi. Atunci au fost construite primăria, vechea poştă, baia populară a oraşului, un obiectiv important pentru acele vremuri, spitalul, vechea sală de sport, cazărmile militare, precum şi vechea uzină electrică, chiar abatorul.

A contribuit la transformarea vechilor bresle în întreprinderi care au devenit cu timpul de faimă naţională, precum Fabrica de Pielărie Căprioara sau fosta Ţesătorie Baumann. Se poate spune, fără teamă de a greşi, că acest om a avut una dintre cele mai importante contribuţii în ce priveşte dezvoltarea ulterioară a Sebeşului.Totul a fost făcut prin subscripţia cetăţenilor. Numai că, după un deceniu şi jumătate, primarul nu a mai fost capabil să-şi explice gestiunea. Datoriile l-au alungat din oraş, hăituit de localnici, cărora le era debitor. A fugit în Sibiu, unde a fost ales primar pentru încă 15 ani.

Spitalul centenar

Una dintre cele mai importante construcţii din această perioadă este cea a Spitalului Orăşenesc, edificat la iniţiativa primarului Johann Schopp, prin contribuţia financiară a locuitorilor din Sebeş şi împrejurimi, dar şi prin donaţiile generoase ale arhiducesei Sofia de Habsburg. În memoriile sale, arhitectul şi antreprenorul Ludwig Gabanyi scrie: “În anul 1909 mi-a fost încredinţată de către administraţia oraşului Sebeş sarcina de a coordona lucrările de construcţie a spitalului şi a băii populare.

Cu mare bucurie am acceptat această sarcină interesantă. În luna august a anului 1910 am început lucrările.” După doi ani de muncă intensă, pavilionul principal, ce avea 120 de paturi, a fost inaugurat pe 16 noiembrie 1912. În semn de respect şi recunoştinţă, noul edificiu a primit denumirea de “Spitalul Sofia”. Ulterior au mai fost ridicate câteva clădiri noi şi parcul din faţă. Autorităţile locale au marcat aniversarea centenariului, la 16 noiembrie 2012, prin montarea unei plăcuţe comemorative în memoria arhiducesei Sofia şi a primarului Sebeşului de la vremea respectivă, Johann Schopp.

Capela spitalului

În parcul ce înconjoară unitatea medicală din Sebeş a fost amplasată o capelă cochetă din lemn, strămutată în anul 2005 din localitatea Cerghid, judeţul Mureş, la iniţiativa părintelui Nicolae Dănilă, un preot pasionat de cultură şi în special de istoria locurilor în care a trăit, din păcate, plecat prematur dintre cei vii, în decembrie 2009, la doar 55 de ani. De la amplasarea pe noul său loc, lăcaşul cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil a suferit mai multe lucrări de restaurare, pictura interioară fiind sfinţită de ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, la 29 mai 2012.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Sebeșeni

Un tânăr antrepenor din Sebeș participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

sebesinfo.ro

Publicat

în

Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization (SEO) din România, responsabilă de propulsarea pe primele locuri în lista de rezultate oferite de un motor de căutare, la cuvintele cheie, participă la cel mai important eveniment de profil din acest an din Europa Centrală și de Est.

Într-o postare pe facebook, Ghișoiu a sintetizat principalele discuții și preocupări ale specialiștilor SEO aflați la conferință:

„Particip la SERP Conf. , cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est din acest an. Am avut onoarea de a discuta cu cativa dintre cei mai buni speakeri de SEO la nivel mondial, și să asist la prezentarile lor.

Am extras cateva idei de la cativa speakeri, în prima zi a evenimentului:

Jano Alderson:

–  Cea mai ieftină și eficientă metodă de a crește securitatea, eficienta și viteza de incarcare a unui site este de a folosi Cloudflare. Insa cu grija si multe teste inainte.
–  Edge Images / plugin de Wp, ajuta la cresterea vitezei de încărcare a unui site

Patrick Stox (Ahrefs ) a prezentat statistici si recomandari:

– Nu fă nofollow la paginile interne.
– Fă Nofollow la toate link-urile externe sau interne de pe paginile UGC
– Metadescription lipseste sau este gol la 72.93% dintre pagini ( analiza la peste 1000000 de site-uri )
– Google rescrie titlurile la 33.4% din site-uri
– Text size este super important
– Textul de la alt este considerat ca orice text de pe pagina
– Google a indexat 130 trilioane de pagini web, adica 0.007% din toate paginile existente pe Internet.
Dixon Jones (inLinks) , una dintre legendele SEO la nivel mondial, a avut o prezentare fantastica.
– Puterea ChatGPT variaza in functie de cine il foloseste si cu ce scop
– Nu conteaza prompt-ul, conținutul bazat pe dorinta utilizatorilor va dainui.

In discutia pe care am avut-o cu el, am discutat despre un parteneriat si m-am bucurat foarte mult sa il cunosc si personal.

Alexandra Tachalova ( Digital Olympus):

– Sa ai un brand puternic, este cel mai important factor de clasare in Google.
– Obtine link-uri de la site-uri cat mai relevante business-ului tau
– Cele mai bune link-uri sunt cele care ofera o valoare utilizatorului
– Gandeste-te de doua ori inainte sa pui pe pauza activitatea de link building ( pentru ca iti poate une in cap site-ul dupa un timp )
– Noul rol al unui expert in link building ar trebui sa fie de expert in brand building” a scris Iulian Ghișoiu pe pagina de faacebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sebeșeni

Pricesne emoționante, interpretate de o elevă de doar 13 ani din Petrești, la intrarea în Postul Paștelui

sebesinfo.ro

Publicat

în

Loredana Prața este o adolescentă de 13 ani din Petrești care reuşeşte să cucerească inimile celor care o ascultă de la primele acorduri muzicale. Tânăra este elevă la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia și studiază încă din clasa pregătitoare pian și de doi ani și voce.

Se apropie cea mai mare și mai frumoasă sărbătoare a creștinătății, Paștele. Deja se face, parcă, simțită perioada premergătoare acelei zile, în care dreptcredincioșii vor trăi la intensitate maximă bucuria Învierii Domnului Hristos. Pricesnele sunt binevenite în această perioadă, tocmai de aceea, Loredana a filmat de curând două pricesne la Biserica din Petrești, care în interpretarea ei, te impresionaeză până la lacrimi.

În spatele reușitelor sale pe plan artistic se află multă muncă și credinţă. Loredana exersează foarte mult și în afara orelor de școală și se pregătește și în particular. Are darul de a ajunge imediat la inima oamenilor, cu vocea sa caldă, dar puternică şi melodioasă, prin dăruirea şi trăirea sa din momentul interpretării melodiilor, indiferent de genul muzical ales.

În ochii celor care o ascultă cântând pricesnele pot fi văzute deseori lacrimi de emoţie sau bucurie, semn că interpretarea Loredanei ajunge direct la sufletul oamenilor.

Și pentru că nici un dar nu poate fi mai mare pentru părinţi decât un copil bun, cuminte, frumos, talentat, mama și tatăl Loredanei o susțin și încurajează să continue pe drumul pe care a plecat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sebeșeni

Tânăr antreprenor din Sebeș, desemnat Specialist SEO al anului 2023 în România, la gala BizzClub

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un tânăr antreprenor din Sebeș, expert în optimizarea motoarelor de căutare (SEO) a strălucit recent în lumina reflectoarelor, obținând titlul de Specialist SEO al Anului 2023 la prestigioasa Gala Bizz.Club. Iulian Ghișoiu și-a împărtășit bucuria și recunoașterea primită printr-un mesaj emoționant postat pe platforma socială Facebook.

Cu mândrie și entuziasm, Iulian a transmis următorul mesaj pe rețeaua sa de socializare: „Sunt onorat să vă anunț că am fost desemnat Specialist SEO al Anului 2023 în România la gala Bizz.Club! Mulțumesc BIZZ.CLUB Romania, o comunitate extraordinară de business networking, pentru această recunoaștere și pentru contribuția lor remarcabilă la dezvoltarea afacerilor și antreprenoriatului în România și dincolo de granițe.”

Realizarea lui Iulian nu este doar o victorie personală, ci și un tribut adus pasiunii și angajamentului său față de domeniul SEO. În cadrul firmei sale, TargetWeb, Iulian Ghișoiu s-a dedicat nu doar optimizării website-urilor pentru motoarele de căutare, ci și împărtășirii cunoștințelor sale. Un exemplu elocvent este cursul „Nr 1 pe Google Maps”, dezvoltat în colaborare cu Paul Ardeleanu, care a primit apreciere pentru contribuția sa la educația în domeniu.

De asemenea, Iulian a anunțat un webinar viitor, programat pentru marți, 21 noiembrie, cu titlul „Webinar Gratuit: Devino expert SEO și încasează +4.500 de euro în fiecare lună”. Cu peste 900 de participanți înscriși deja, această inițiativă evidențiază dorința lui Iulian de a împărtăși expertiza sa și de a inspira alți antreprenori și aspiranți SEO.

Gala Bizz.Club a oferit nu doar o recunoaștere a excelenței lui Iulian în domeniul SEO, ci și o platformă pentru a evidenția contribuția sa la comunitatea de afaceri și antreprenoriatul din România.

Comunitatea locală din Alba Iulia este mândră de realizările lui Iulian Ghișoiu, iar acest tânăr talentat devine un model de inspirație pentru ceilalți, arătând că cu pasiune, munca asiduă și devotament, oricine poate atinge vârfurile succesului în lumea antreprenoriatului și a SEO-ului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes