Rămâi conectat

Actualitate

Între 11 și 13 noiembrie 2016, Sebeșul va găzdui cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”

sebesinfo.ro

Publicat

în

festival-felician-farcasiu-2016Devenit deja o tradiţie, evenimentul aduce pe scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, locaţia de desfăşurare a evenimentului, cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor, dar şi tineri artişti care vor să se afirme şi să ducă mai departe moştenirea marelui culegător de folclor românesc, Felician Fărcaşiu.

Festivalul este structurat în două secţiuni: prima secţiune vizează concursul de interpretare dedicat soliştilor vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 15-30 ani, iar cea de-a două secţiune vizează recitalurile artiştilor consacraţi.

Programul Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”:

Vineri, 11 noiembrie 2016:

– ora 14,00: primirea oficiala a concurenţilor de către Primarul Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor, la Primăria Municipiului Sebeş;

– ora 15,00: preselecţia concurenţilor înscrişi – înregistrarea audio a preselecţiei;

– ora 17,00: comunicarea rezultatelor preselecţiei urmată de tragerea la sorţi a intrării în concurs;

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016:

ora 10,00: workshop pe teme de etnografie şi folclor
ora 11,30: repetiţiile concurenţilor cu orchestra
ora 18,00: concurs de interpretare a cântecului popular românesc
ora 19,00: recitaluri artişti consacraţi

Grupul vocal “ Felician Fărcaşiu”

Virginia Irimuş

Răzvan Năstăsescu

Roxana Reche

Cătălin Haşa

Adina Hada

Ionuţ Fulea

Matilda Pascal Cojocăriţa

Duminica, 13 noiembrie 2016:

ora 11,00: deliberarea juriului
ora 18,00: premierea concurenţilor şi gala laureaţilor
ora 18,40: recitaluri artişti consacraţi

Grupul vocal “Suflet de român”

Mihaela Daju

Bogdan Toma

Oana Bozga Pintea

Sebastian Stan

Maria Filimon

Marius Ciprian Pop

Nineta Popa

Andreea Voica

Sergiu Cipariu

Spectacolul va fi prezentat de vedeta televiziunii publice, doamna Iuliana Tudor.

Acompaniază: Ansamblul “Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Regulamentul Festivalului – concurs naţional de interpretare a cântecului popular românesc „FELICIAN FĂRCAŞIU”

Obiectivul festivalului este acela de a descoperi şi promova noi talente interpretative, de a pune în valoare cântecul popular autentic şi de-al introduce în circuitul valorilor spirituale, de a realiza o prezentare nealterată a frumuseţii costumului popular din diferite zone culturale ale ţării.

Condiţii de participare: La concurs sunt invitaţi să participe solişti vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 15-30 ani.

Repertoriu: Atât la preselecţie, cât şi în concurs, soliştii vor prezenta două cântece, din zona din care provin, unul cu acompaniament orchestral, altul fără acompaniament orchestral (doină, bocet, baladă). Se va acorda un premiu special pentru cea mai bună interpretare o unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu.

Înscrierile se fac pe baza fişelor de concurs şi a partiturilor muzicale pentru acompaniament orchestral, care vor fi trimise pe adresa Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, bd. Lucian Blaga, nr. 45, cod poştal 515800, telefon: 0258/732939, fax: 0258/732844 sau prin e-mail: cclb_sebes@yahoo.com, până la data de 10 noiembrie 2016, ora 16.00.

Desfăşurarea concursului.

Vineri, 11 noiembrie 2016, la ora 15.00, debutează preselecţia concurenţilor, care va avea loc la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, din Sebeş. Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la ora 11.30, vor începe repetiţiile concurenţilor cu orchestra, iar de la ora 18.00, concursul. Festivitatea de premiere şi gala laureaţilor vor avea loc duminică, 13 noiembrie 2016, de la ora 18.00.

Concursul se va desfăşura sub forma unui spectacol cu public în sala ”Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi.

Câştigătorul marelui premiu va fi invitat de onoare pentru susţinerea unui recital la următoarea ediţie a festivalului.

Juriul

Aprecierea concurenţilor va fi făcută de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical, etnografie, etc. Membrii juriului sunt: doamna Elise Stan, doamna Doina Işfanoni, domnul Ioan Bocşa, doamna Matilda Pascal Cojocăriţa, doamna Iuliana Tudor, domnul Alexandru Pal, domnul Ionuţ Fulea, domnul Gelu Stan, domnul Constantin Şalapi.

Premiile

Pe baza clasamentului stabilit de juriu, la secţiunea solişti vocali, se vor acorda următoarele premii:

Marele premiul al festivalului – 3500 lei
Premiul I – 2000 lei
Premiul II – 1500 lei
Premiul III – 1000 lei
Un premiu special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu – 500 lei
Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România – 500 lei

Toate premiile sunt în valoare netă.

Juriul are latitudinea de a nu acorda sau de a redistribui premiile.

Tuturor concurenţilor li se vor acorda diplome de participare.

Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediţia a XIV – a, Sebeş, va fi televizat de postul televiziunii publice, TVR3.

Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu” sunt: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.

Parteneri: TVR3; Radio România Cluj, Radio România Timişoara, Uniunea Artiştilor Intrepreţi de Folclor Muzical din România (UAIFMR), Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Sponsori: Hotel Clasic, Hotel Leul de Aur, Hotel Fan, Motel Dacia, SC Trans Iviniş & Co SRL, Partener Rompetrol, Savinidue, Romaqua Group Borsec, Alpin 57 Lux, Tecnostar Consulting, Vertical Graphic.

Parteneri media: Radio Reîntregirea, Radio Unirea, Radio Orion, Radio Star, ProAlba, Urbea Mea, Alba Ştiri, Ziarul Unirea, Ziarul Sebeşanul.

Accesul la cele două seri de spectacol se face pe baza biletelor puse în vânzare prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Costul unui bilet este de 5 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 50 de ani din Sebeș rănit, după ce a fost surprins și accidentat de un autoturism, în timp ce se deplasa pe partea carosabilă

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, în jurul orei 21.00, polițiștii rutieri din Sebeș au intervenit pe raza localității Răchita unde s-a produs un accident rutier, soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele cercetări efectuat de polițiști, a rezultat că un bărbat de 50 de ani, din Municipiul Sebeș, în timp ce se deplasa pe partea carosabilă, ar fi fost surprins și accidentat de un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Răchita, comuna Săsciori.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare și a primit îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Doi bărbați din județul Sibiu, care ar fi tăiat 45 de arbori de pe fondul forestier aparținând Municipiului Sebeș, reținuți de polițiști

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș au efectuat două percheziții, ambele în comuna Gura Râului, județul Sibiu, în vederea documentării activității infracționale a doi bărbați, de 38 respectiv 48 de ani, care sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari, din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate, faptă prevăzută de art. 107 din Legea 46/2008 – Codul Silvic.

Din cercetări a rezultat că, în luna iulie 2021, bărbatul de 38 de ani, la îndemnul celui de 48 de ani, care era administrator al societății comerciale pentru care lucra acesta, folosindu-se de un excavator, ar fi doborât, fără drept, 45 de arbori din fondul forestier național, aparținând municipiului Sebeș.

Din cercetări a rezultat că materialul lemnos astfel exploatat ar fi avut un volum de 96 de metri cubi, iar prejudiciul a fost evaluat la 55.060 lei.

La percheziții au fost ridicate documente contabile și medii informatice de stocare a datelor, în vederea continuării cercetărilor, iar cei doi bărbați au fost conduși la sediul poliției, pentru audieri și luarea măsurilor legale.

Față de bărbatul de 38 de ani, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Față de bărbatul de 48 de ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Intrare liberă pentru vizitarea Casei Zápolya din Sebeș, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

sebesinfo.ro

Publicat

în

Celebrarea în fiecare an, în data de 18 aprilie, a patrimoniului construit al umanității este una dintre inițiativele Consiliului Internațional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), demers menit să atragă atenția asupra unor valori inestimabile și irepetabile, în multe cazuri puse în pericol și chiar amenințate cu distrugerea.

ICOMOS este o organizație profesională neguvernamentală, fondată în anul 1964, ce reunește specialiști și experți care activează în domeniul protejării și valorificării monumentelor și siturilor arheologice. Activitatea acesteia se bazează pe principiile consacrate în Carta Internațională din 1964, privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor, cunoscută şi sub numele de Carta de la Veneția.

Prin sărbătorirea Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, inițiativă care datează din anul 1982, ICOMOS urmărește să atragă atenția opiniei publice asupra diversității, a stării de conservare a patrimoniului imobil, precum și a importanței acestuia în dezvoltarea durabilă a comunităților. Totodată, această zi este o bună oportunitate pentru administratorii monumentelor să-și facă cunoscute patrimoniul și activitatea și, în același timp, să strângă legăturile cu publicul vizitator.

În fiecare an, ICOMOS propune o temă generală la care comitetele naționale și instituțiile partenere pot subscrie prin activitățile pe care le organizează pentru a celebra această zi. Anul acesta tema propusă este „Dezastre și conflicte prin prisma Cartei de la Veneția” (Disasters & Conflicts Through the Lens of the Venice Charter), iar prin alegerea acesteia se dorește punerea în discuție a rolului pe care acest document îl joacă în aceste vremuri tumultoase în conservarea patrimoniului. Alegerea temei nu este întâmplătoare, anul acesta împlinindu-se 60 de ani de la adoptarea Cartei de la Veneția, document care, între altele, a trasat principiile resaturării și conservării moderne a patrimoniului construit.

Și în România există un comitet național ICOMOS, ce s-a constituit în anul 1970, și care transpune în practică măsurile dispuse și activitățile propuse de consiliul de conducere al organizației. La nivelul întregii țări, există peste 30.000 de monumente de arhitectură, așezări și situri arheologice, înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI) și care beneficiază de protecția asigurată de cadrul legislativ din domeniu.

Municipiul Sebeș, dat fiind specificul medieval bine conservat al centrului său istoric, se numără printre localitățile care dețin un număr însemnat de monumente. La ultima actualizare a LMI, în anul 2015, de pe arealul orașului și al localităților aparținătoare erau clasate: 15 așezări și situri arheologice, cinci ansambluri urbanistice și de arhitectură și 35 de monumente istorice.

Datarea acestora din urmă acoperă un interval de timp destul de larg, cuprins între secolele XIII şi XX. Dintre monumentele cele mai importante, trebuie amintite ansamblul bisericii parohiale evanghelice din Sebeș (alcătuit din biserica Sf. Maria – sec. XIII-XV, Capela Sf. Iacob – sec. XIV-XV, fortificația bisericii şi Casa Clopotarului – sec. XV-XVIII), fosta mănăstire dominicană – sec. XIV-XV, Casa Zápolya sec. XV-XVIII, fortificația orașului – sec. XIV-XVII, Casa natală a lui Lucian Blaga din Lancrăm și ansamblul bisericii evanghelice din Petrești (sec. XIV-XVIII), care, de decenii, sunt adevărate atracții atât pentru publicul local, cât și pentru turiști.

Dorim să celebrăm și noi această zi, împreună cu publicul nostru. Vă așteptăm să vizitați, între orele 8 și 16, Casa Zápolya, cel mai vechi și cel mai valoros edificiu laic al orașului medieval, care în prezent adăpostește Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Intrarea este liberă!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes