Rămâi conectat

Ştirea ta

În ultimii 5 ani, apa de ploaie a crescut în facturile consumatorilor cu 99,6 la sută!

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Scrisoare adresată SC Apa CTTA SA

apa-de-ploaie-care-ajunge-in-canaleNemulţumirea utilizatorilor privind taxarea serviciilor dumneavoastră nu se datorează atât de mult inadvertenţelor apărute cu privire la suprafeţele declarate în contract, ci creşterii aberante a tarifului la apa de ploaie, zisă meteorică. Dacă în anul 2008 tariful contractat era de 0,28 lei/mc apă de ploaie, astăzi a ajuns la 2,79 lei/mc, ceea ce înseamnă o creştere aberantă de 99,6 la sută, o creştere de 10 ori în cei 5 ani de aplicare. Creşterea preţului la apa de ploaie poate fi motivată numai de aplicarea la tariful contractat a indexării cu coeficientul de inflaţie de 5 la sută pe an, ca şi la indexarea pensiilor. Prin acest calcul, creşterea tarifului ar trebui să fie: în 2009 – 0,28 x 105 la sută = 0,29 lei/mc; în 2010 – 0,29 x 105 la sută = 0,31 lei/mc; 2011 – 0,31 x 105 la sută = 0,32 lei/mc; în 2012 – 0,32 x 105 la sută = 0,34 lei/mc; în 2013 – 0,34 x 105 la sută = 0,36 lei/mc. În total, procentul de majorare cuvenit, pe 5 ani, se ridică la 28,6 la sută. Operatorul a făcut majorările de preţ în mod unilateral, fără acordul utilizatorului şi atunci ne punem întrebarea firească: ce fel de contract este acela în care modificările nu se fac prin acordul părţilor? Astfel, sumele care se calculează peste tariful de 0,36 lei/mc la apa de ploaie sunt necuvenite şi se încasează pe nedrept.
Operatorul nu are o canalizare separată pentru apa de ploaie, care să necesite cheltuieli suplimentare. Apa se scurge de la utilizatori în singurul canal al oraşului, spălând scurgerile de la WC-uri şi fac un serviciu operatorului care ar trebui să ne mulţumească, nu să ne taxe­ze. Operatorul nu are instrumentele necesare pentru a măsura apa de ploaie la gura canalului. Apa care se deversează pe străzi, din jgheaburi şi burlane, ajunge în mare parte în pământ. Nu se ştie câtă apă mai ajunge la prima gură de canal. Operatorul taxează abuziv şi zăpada căzută în timpul iernii, pretinzând că trece prin canalizare. Ca urmare a celor arătate mai sus, factura mea de la SC Apa CTTA SA Alba Iulia, pe luna aprilie 2013 cuprinde la plată: 1 mc de apă potabilă şi canal = 6,92 de lei; 9 mc apă de ploaie = 31,17 lei; în total, factura este de 38,09 lei. În acest context se pune întrebarea: ce serviciu mi-a făcut SC Apa CTTA SA Alba Iulia pentru încasarea acestei sume aberante pentru apa de ploaie? Cu cât plouă mai mult, cu atât factura este mai mare, ca valoare. Mai spun că ploaia este un fenomen natural care nu poate fi influenţat de voinţa omului. Apa de ploaie curge la vale de când e lumea, cu şi fără taxă, fenomen al naturii de care nu pot fi făcut răspunzător, pentru care nu trebuie să plătesc taxă. În concluzie, mai arăt că reanalizarea suprafeţelor declarate la plata apei de ploaie este inoportună dacă nu se reanalizează concomitent şi tariful exagerat de mare al apei de ploaie.

Francisc PLATT


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Avatar

    Torquemada

    30.06.2013 la 11:39

    Apa de ploaie, Francis Platt. Articolul tau e părecum apa de ploaie.

    Ai demonstrat ce era de demonstrat. Bun, si? Care e reactia unui oras intreg care se vede cu mana escrocilor de la APA CTTA in buzunar pana la cot?

    Iti spu eu: nici una! Ca de obicei. Fiecare tace si ori plateste ori sapa o fantana in curte.

    OK! Mormolocii sunt mormoloci. Nu se pot organiza si nu pot riposta si basta. Asa am fost dintotdeauna. Mamaligari cum ne spunea Stoicicov. Bulgarii au dat cu un guvern de pamant cand le-au marit pretul la energie.

    Noi, pe plan local ar trebui sa dam cu CJ Alba de pamant. Acolo e buba. Noi suntem proprietarii CJ Alba si de acolo a CTTA. Nu Dumitrel, nu Hava nici alti gugustiuci.

    Dar ce fac consilierii care ne reprezinta pe toti in CL Sebes? Liniste… asta fac. Iau indemnizatia de sedinta si Doamne-ajuta.

    Asta e rezultatul votului. IMPOTENTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ştirea ta

Un BMW a ajuns în Parcul Tineretului, după o coliziune cu un alt autoturism

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc sâmbătă, în jurul orei 21.00, în Municipiul Sebeș. Două autoturisme au intrat în coliziune în zona Parcului Tineretului, din centrul Municipiului.

Imaginile au fost surprinse de un cititor sebesinfo.ro, care le-a trimis pe adresa redacției. Potrivit acestuia, ar fi vorba despre o coliziune între două autoturisme.

Cei prezenți la locul faptei spun că în urma evenimentului rutier, un BMW ar fi „aterizat” în Parcul Tineretului rupând și câțiva coopaci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştirea ta

De mai bine de o săptămână de zile, străzile Luncii, Speranței și Pădurenilor din Sebeș nu beneficiază de apă potabilă

sebesinfo.ro

Publicat

în

Trei străzi din Sebeș, Luncii, Speranței și Padurenilor, au rămas fără apă potabilă, de mai bine de o săptămână, mai exact din data de 20 august 2023. Conform celor de la Apă CTTA sucursala Sebeș, problema ar fi cauzată de o vană defectă. Echipele de intervenție au săpat în mai multe locuri dar nici până astăzi nu au identificat țeava pe care este montată vana cu probleme.

Dar iată ce ne-a scris referitor la acestă situație, una extrem de gravă în opinia noastră, deoarece o mulțime de oameni au fost nevoiți să înfrunte zilele caniculare, de la sfârșitul lunii august, fără a avea acces la apă potabilă. Noroc cu pompierii din Sebeș care au distribuit apă celor afectați.

„Buna ziua. Vă scriu în ultimă instanță deoarece nu mai știu la cine să apelez pentru remedierea problemei cu care ne confruntăm cei care domiciliem pe străzile Luncii, Speranței și Pădurenilor, deoarece din data de 20 august 2023, datorită unei avarii la o vană, nu mai beneficiem de apă potabilă, iar instituțiile la care am apelat ne plasează de la una la alta declinându-și fiecare competența. În prima fază am semnalat problema la Apa CTTA Alba, sucursala Sebeș, iar mai apoi la dispeceratul Apa CTTA din Alba Iulia, la DSP Alba, că deja lipsa apei potabile de atâtea zilei este o problemă de sănătate publică, însă degeaba… Imaginați-vă ca la sfârșitul lunii august au fost mai multe zile caniculare, cu temperaturi peste 37 grade celsius, iar locuitorii acestor străzi nu au avut apă la robinete. Noroc cu pompierii care au împărțit apă locuitorilor de pe aceste străzi, că în rest nimeni nu a făcut nimic. Am încercat și la Primăria Sebeș, însă răspunsul dânșilor a fost că problema este de competența APA CTTA Sebeș. Echipele de intervenție ale acestora au săpat în mai multe locuri dar nu a găsit unde anume este problema, acum este din nou weekend, nu se lucrează, iar până luni nimeni nu va face nimic. Luni vor începe iarăși să sape să gasească unde este țeava pe care este monată vana cu probleme… Sincer sunt disperată și nu mai știu la cine să apelez pentru a ne ajuta în rezolvarea acestei situații…”   


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştirea ta

După o investiție de 1.400.000 de euro și la doar 3 ani de la darea în folosință, băncile din Parcul Tineretului arată jalnic iar lacul a fost invadat de broaște

sebesinfo.ro

Publicat

în

O femeie din Sebeș a publicat, pe o rețea de socializare, un mesaj referitor la starea deplorabilă în care au ajuns să arate băncile din Parcului Tineretului, după 3 ani de la darea în folosință.

După o investiție considerabilă de 1.400.000 de euro, rezultatele sunt departe de a fi satisfăcătoare, lacul fiind invadat de zeci de broaște.

Potrivit postării, băncile din parcul respectiv prezintă semne evidente de neglijență, fiind putrezite și pline de mizerii. Situația este completată de un gazon pârjolit, din cauza unui sistem de irigații defect, care nu a mai funcționat de ceva timp.

În plus, lacul din parc se confruntă cu o problemă neașteptată, fiind invadat de broaște.

Această situație a provocat indignarea localnicilor, iar femeia care a făcut postarea a subliniat că niciunul dintre mandatelor administrației locale nu a reușit să aducă o schimbare semnificativă în parc.

Ea a catalogat întreaga situație drept o bătaie de joc și a cerut o intervenție imediată pentru remedierea problemei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes